<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1807140382886183&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Het statuut student-zelfstandige: zo leg je het haarfijn uit

11 januari 2017 door Ann Schoenmaekers

Facebook, Google en Apple: drie wereldwijd toonaangevende bedrijven die stuk voor stuk werden opgericht door studenten. Ook in België zijn student-zelfstandigen al een tijdje gekend, maar sinds 1 januari is hun wettelijk statuut grondig bijgestuurd. Het is dus goed mogelijk dat er binnenkort ook bij jou een enthousiaste jongeling aanklopt met vragen over het nagelnieuwe statuut. Wat houdt het precies in? Wat zijn de voorwaarden en hoe zit het met kinderbijslag? Deze blogpost vat het samen.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Zaak overlaten en te vroeg voor pensioen? Dit vertel je je klant.

04 januari 2017 door Laurent De Ruyck

Stel: een van je klanten wil zijn zaak overlaten, maar heeft nog te weinig loopbaanjaren op de teller om in aanmerking te komen voor vervroegd pensioen. Hoe kan hij die periode overbruggen met behoud van sociale rechten? Afhankelijk van zijn concrete situatie zijn er verschillende mogelijkheden. Tijd voor een overzicht.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Het fiscaal attest met de sociale bijdragen: een recap

28 december 2016 door Mieke Vercauteren

Vanaf 2017 krijgen al je klanten jaarlijks de afrekening van hun sociale bijdragen gepresenteerd. Ofwel moeten ze bijpassen, ofwel betaalden ze te veel en krijgen ze het verschil automatisch terugbetaald. Voor jou is dat attest een van de cruciale infobronnen om de belastingaangifte correct in te vullen. Tijd voor een korte recap.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Proratisering sociale bijdragen: 3 vragen die starters je stellen

21 december 2016 door Debby Buys

Sinds 2015 worden de sociale bijdragen van zelfstandigen berekend op basis van hun netto belastbare inkomsten van het jaar zelf. Eerst betalen ze voorschotten, na twee jaar volgt een herziening. Voor starters die een onvolledig kalenderjaar werken, wordt het inkomen omgerekend naar een volledig jaar. Over die zogeheten ‘proratisering’ hebben starters echter heel wat vragen. We bundelden enkele veel voorkomende.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Pensioensparen voor zelfstandigen: de opties voor je klant

14 december 2016 door Karel Goyvaerts

Met zijn wettelijke zelfstandigenpensioen – de eerste pensioenpijler – zal je klant straks niet ver springen. Daarom doet hij er goed aan om tijdens zijn loopbaan zijn pensioenspaarpot te spijzen. Het is dan ook aan te raden om werk te maken van de tweede pensioenpijler: het aanvullend pensioen. Een overzicht van de opties.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Mag je klant familieleden inschakelen voor hulp in de zaak?

07 december 2016 door Johan Helsen

Je klant heeft het te druk in zijn eenmanszaak, maar weet niet hoe lang de drukte zal aanhouden. Of hij krijgt meerdere grote bestellingen tegelijk én valt ziek. Of er doet zich een enorme piek voor tijdens de feestdagen. In die situaties kan een zelfstandige alle hulp gebruiken. Misschien zijn broers, zussen, ouders of kinderen wel bereid om een handje toe te steken ...

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Wijs startende klanten de weg naar een lening bij de overheid

30 november 2016 door Danny De Pourcq

Een bedrijf opstarten: op financieel vlak is het vaak een harde noot om te kraken. Zeker in kapitaalintensieve sectoren moeten je startende klanten immers investeren vooraleer er inkomsten zijn. En precies omdat er geen inkomsten zijn, zijn de meeste banken niet erg geneigd om leningen te verstrekken. In die gevallen kan je je klanten doorverwijzen naar het Participatiefonds Vlaanderen: een overheidsinstantie die zich specifiek richt op het ondersteunen van zelfstandigen en kmo’s. We zetten de verschillende finanieringsmogelijkheden overzichtelijk op een rij.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Vrij beroep na pensioen? Enkele vuistregels voor je klant

16 november 2016 door Marc Hellemans

Veel zelfstandigen willen ook na hun pensioen blijven doorwerken. Vooral onder vrijeberoepers is het een courant fenomeen. Sinds begin 2015 kan bijverdienen na de pensioenleeftijd in veel gevallen zonder beperkingen. Wel moet je klant zich aan enkele vuistregels houden!

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Je klant wil crowdfunding proberen? Dit zijn de mogelijkheden

09 november 2016 door Evelien Verschroeven

Na jarenlang op een laag pitje, is crowdfunding in ons land eindelijk aan een opmars bezig. De kans is dus reëel dat ook een van jouw klanten vroeg of laat het publiek wil inschakelen om een project te financieren. Met dit overzicht van de verschillende opties en de bijbehorende juridische en fiscale implicaties geef je je klanten kraakhelder advies.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Rechten bij zwangerschap? Met deze checklist zet je je klant op weg

02 november 2016 door Heidi Regemortel

Hoewel vrouwelijke loontrekkenden nog steeds meer sociale rechten genieten als ze een kind krijgen, heeft de wetgever intussen ook voor vrouwelijke zelfstandigen flink wat voordelen in petto. Bovendien staat er voor de zwangerschapsrust een nieuwe regeling in de startblokken. Met deze handige checklist zorg je ervoor dat je zwangere klant geen enkele premie of voordeel misloopt.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

[fa icon="comment"] 0 Reacties

Geschreven door

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger