<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1807140382886183&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Veranderen van sociaal verzekeringsfonds? De voordelen voor je klant

15 februari 2017 door Danny De Pourcq

Wist je dat veranderen van sociaal verzekeringsfonds een heel verschil kan maken voor je klant? De werkingskosten van zo’n fonds kunnen immers variëren van 3,05% tot 4,25% van zijn sociale bijdragen. Een verschil dat, zeker voor ondernemingen met een stevige omzet, al snel oploopt. Gelukkig zijn er alternatieven en is overschakelen erg eenvoudig. Met deze blogpost in de hand loods je je klant vlot doorheen zijn overstap.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Zo bereken je de optimale bezoldiging van bedrijfsleiders

08 februari 2017 door Nicolay Tanguy

1 maart moet fiche 281.20 voor de bezoldiging van bedrijfsleiders de deur uit. Geen eenvoudige klus: je moet niet alleen rekening houden met indexaties, maar ook met de taxshift, wetswijzigingen en nieuwe berekeningsmethoden. We bundelen de belangrijkste aanpassingen in een handig overzicht.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

De student-zelfstandige: wat met zijn belastingen?

25 januari 2017 door Ann Schoenmaekers

Eerder kon je al lezen wat er precies veranderd is in het sociale statuut van de student-zelfstandige. Maar wat met de belastingaangifte van de jonge ondernemer? Kan hij fiscaal ten laste blijven van zijn ouders? Wanneer moet ook hij aan de fiscus betalen? En hoeveel? Met deze blogpost schets je de student-ondernemer een helder beeld van zijn fiscale situatie.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Wat krijgt je klant voor zijn sociale bijdragen?

18 januari 2017 door Jo Buts

De laatste jaren werd de sociale zekerheid van zelfstandigen druppelsgewijs bijgewerkt. Het resultaat: vandaag krijgen zelfstandigen een heel pakket aan steun in ruil voor hun sociale bijdragen. Ondernemers staan nu op heel wat vlakken op gelijke voet met loontrekkenden. Wij zetten de belangrijkste aanpassingen en inspanningen van de afgelopen jaren op een rij.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Het statuut student-zelfstandige: zo leg je het haarfijn uit

11 januari 2017 door Ann Schoenmaekers

Facebook, Google en Apple: drie wereldwijd toonaangevende bedrijven die stuk voor stuk werden opgericht door studenten. Ook in België zijn student-zelfstandigen al een tijdje gekend, maar sinds 1 januari is hun wettelijk statuut grondig bijgestuurd. Het is dus goed mogelijk dat er binnenkort ook bij jou een enthousiaste jongeling aanklopt met vragen over het nagelnieuwe statuut. Wat houdt het precies in? Wat zijn de voorwaarden en hoe zit het met kinderbijslag? Deze blogpost vat het samen.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Zaak overlaten en te vroeg voor pensioen? Dit vertel je je klant.

04 januari 2017 door Laurent De Ruyck

Stel: een van je klanten wil zijn zaak overlaten, maar heeft nog te weinig loopbaanjaren op de teller om in aanmerking te komen voor vervroegd pensioen. Hoe kan hij die periode overbruggen met behoud van sociale rechten? Afhankelijk van zijn concrete situatie zijn er verschillende mogelijkheden. Tijd voor een overzicht.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Het fiscaal attest met de sociale bijdragen: een recap

28 december 2016 door Mieke Vercauteren

Vanaf 2017 krijgen al je klanten jaarlijks de afrekening van hun sociale bijdragen gepresenteerd. Ofwel moeten ze bijpassen, ofwel betaalden ze te veel en krijgen ze het verschil automatisch terugbetaald. Voor jou is dat attest een van de cruciale infobronnen om de belastingaangifte correct in te vullen. Tijd voor een korte recap.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Proratisering sociale bijdragen: 3 vragen die starters je stellen

21 december 2016 door Debby Buys

Sinds 2015 worden de sociale bijdragen van zelfstandigen berekend op basis van hun netto belastbare inkomsten van het jaar zelf. Eerst betalen ze voorschotten, na twee jaar volgt een herziening. Voor starters die een onvolledig kalenderjaar werken, wordt het inkomen omgerekend naar een volledig jaar. Over die zogeheten ‘proratisering’ hebben starters echter heel wat vragen. We bundelden enkele veel voorkomende.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Pensioensparen voor zelfstandigen: de opties voor je klant

14 december 2016 door Karel Goyvaerts

Met zijn wettelijke zelfstandigenpensioen – de eerste pensioenpijler – zal je klant straks niet ver springen. Daarom doet hij er goed aan om tijdens zijn loopbaan zijn pensioenspaarpot te spijzen. Het is dan ook aan te raden om werk te maken van de tweede pensioenpijler: het aanvullend pensioen. Een overzicht van de opties.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Mag je klant familieleden inschakelen voor hulp in de zaak?

07 december 2016 door Johan Helsen

Je klant heeft het te druk in zijn eenmanszaak, maar weet niet hoe lang de drukte zal aanhouden. Of hij krijgt meerdere grote bestellingen tegelijk én valt ziek. Of er doet zich een enorme piek voor tijdens de feestdagen. In die situaties kan een zelfstandige alle hulp gebruiken. Misschien zijn broers, zussen, ouders of kinderen wel bereid om een handje toe te steken ...

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

[fa icon="comment"] 0 Reacties

Geschreven door

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger