Buitenlandse ondernemingen in België: hoe inschrijven?

15 december 2017 door Debby Buys

Je klant wil met zijn buitenlandse onderneming activiteiten uitoefenen in België? Dan moet hij zijn onderneming hier eerst nog inschrijven. En naargelang daar wel of geen vestiging bij komt kijken, verloopt die inschrijving anders. Meer inzicht welkom? In deze blog zetten we de verschillende procedures netjes op een rij.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Freelancejournalisten en btw-boekhouding: wat verandert er?

18 september 2017 door Debby Buys

Heb je freelancers onder je klanten die voor Mediahuis, De Persgroep, Roularta, Mediafin of Belga News werken? Sinds 1 juli 2017 zijn zij niet langer vrijgesteld van btw. Vanaf nu horen zij de uitgevers te factureren met 6% btw. Ook voor de belastingbrief zijn er wijzigingen: 50% van hun inkomsten vallen onder baten, 50% onder auteursrechten.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Het EORI-nummer van je klant aanvragen? Dat doe je zo

29 maart 2017 door Leen Vanherck

Klanten die producten uitvoeren buiten de EU hebben al enkele jaren een EORI-nummer op zak. Sinds januari 2017 is deze unieke douanecode ook verplicht voor al wie goederen importeert uit niet-EU-lidstaten. Voert je klant goederen in en beschikt hij niet over een geldig EORI-nummer? Dan loopt hij het gevaar dat zijn goederen niet vrijgegeven worden door de douane. Ontdek hoe je de aanvraag van deze code binnen de 48 uur in orde brengt.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Afschaffing vestigingswet is een feit

21 maart 2017 door Inne Tuyteleers

Weinig regelgeving was zo omstreden als de vestigingswet. Maar de kogel is door de kerk: vanaf 1 januari 2018 geldt de vestigingswet in Vlaanderen niet langer voor gereglementeerde beroepen. Xerius licht de beslissing van de Vlaamse regering even toe.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Zo bereken je de sociale bijdragen van een student-zelfstandige

08 maart 2017 door Ann Schoenmaekers

Dat het aantal student-zelfstandigen in de lift zit, hoeven we je niet meer te vertellen. De kans is groot dat je in de toekomst nóg meer vragen van studenten krijgt, nu ze sinds 1 januari 2017 kunnen rekenen op een volwaardig en veel voordeliger statuut. Lees hier wat er ook op vlak van sociale bijdragen wijzigt.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Maatschap oprichten? Dit is alles wat je moet weten

01 maart 2017 door Pieter Devloo

Twee dokters willen samen een secretaresse in dienst nemen. Een schoonheidsspecialiste en nagelstylist gaan samen op zoek naar een handelspand. In beide gevallen kunnen de betrokken zelfstandigen hun samenwerking snel en eenvoudig vormgeven in een maatschap. De invulling van deze ondernemingsvorm is immers aan weinig regels onderworpen. Maar net omdat een strikt kader ontbreekt, hebben heel wat boekhouders vragen over de maatschap. Accountant en gastblogger Pieter Devloo beantwoordt de 5 meestgestelde vragen over deze nobele onbekende.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Help, mijn klant heeft betalingsmoeilijkheden!

22 februari 2017 door Johan Helsen

Zit je klant financieel in zwaar weer? Neem dan zeker contact op met zijn sociaal verzekeringsfonds. Door zijn sociale bijdragen tijdelijk te verlagen of spreiden, kan je immers wat ademruimte creëren. In sommige gevallen heeft je klant zelfs recht op een vrijstelling van betaling. In deze blogpost vatten we de verschillende opties samen.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Veranderen van sociaal verzekeringsfonds? De voordelen voor je klant

15 februari 2017 door Danny De Pourcq

Wist je dat veranderen van sociaal verzekeringsfonds een heel verschil kan maken voor je klant? De werkingskosten van zo’n fonds kunnen immers variëren van 3,05% tot 4,25% van zijn sociale bijdragen. Een verschil dat, zeker voor ondernemingen met een stevige omzet, al snel oploopt. Gelukkig zijn er alternatieven en is overschakelen erg eenvoudig. Met deze blogpost in de hand loods je je klant vlot doorheen zijn overstap.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Zo bereken je de optimale bezoldiging van bedrijfsleiders

08 februari 2017 door Nicolay Tanguy

1 maart moet fiche 281.20 voor de bezoldiging van bedrijfsleiders de deur uit. Geen eenvoudige klus: je moet niet alleen rekening houden met indexaties, maar ook met de taxshift, wetswijzigingen en nieuwe berekeningsmethoden. We bundelen de belangrijkste aanpassingen in een handig overzicht.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

De student-zelfstandige: wat met zijn belastingen?

25 januari 2017 door Ann Schoenmaekers

Eerder kon je al lezen wat er precies veranderd is in het sociale statuut van de student-zelfstandige. Maar wat met de belastingaangifte van de jonge ondernemer? Kan hij fiscaal ten laste blijven van zijn ouders? Wanneer moet ook hij aan de fiscus betalen? En hoeveel? Met deze blogpost schets je de student-ondernemer een helder beeld van zijn fiscale situatie.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

[fa icon="comment"] 0 Reacties

Geschreven door

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger