<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1807140382886183&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Aanmelden Xerius Drive >

Afschaffing vestigingswet is een feit

21 maart 2017 door Inne Tuyteleers

Afschaffing vestigingswet

Weinig regelgeving was zo omstreden als de vestigingswet. Maar de kogel is door de kerk: vanaf 1 januari 2018 geldt de vestigingswet in Vlaanderen niet langer voor gereglementeerde beroepen. Xerius licht de beslissing van de Vlaamse regering even toe.

Voorbijgestreefd

Het parlement beviel van de vestigingswet in 1958 – zestig jaar geleden dus. Volgens voorstanders van afschaffing lag er behoorlijk wat stof op de doelstellingen, en belemmerde het gebod de ontwikkeling van nieuwe ondernemingsvormen zoals de deeleconomie, e-diensten en pop-ups. Daarom schafte de Vlaamse Regering vanaf 1 januari 2018 de vestigingswet af.

De afschaffing geldt enkel voor Vlaanderen en voor alle gereglementeerde beroepen, met uitzondering van de bouwsector. Dat zijn de volgende beroepen:

Slager-groothandelaar; droogkuiser-verver; restaurateur/traiteur-banketaannemer; brood- en banketbakker; kapper; schoonheidsspecialist; masseur; voetverzorging; opticien; dentaaltechnicus; begrafenisondernemer; beenhouwer-spekslager, en de gereglementeerde activiteiten met betrekking tot fietsen en motorvoertuigen.

Garanties van de sector

Hoe wordt de kwaliteit voor de consument dan verzekerd na de afschaffing van de vestigingswet? Volgens Philippe Muyters ligt die garantie al deels in andere wetten, bijvoorbeeld over kwaliteit, milieu, volksgezondheid en voedselveiligheid. Daarnaast rekent de bevoegde minister op de sectorfederaties om labels, opleidingen en programma’s uit te werken. Die aanpak biedt ook een kwaliteitsgarantie op lange termijn, en niet louter bij de opstart van het bedrijf – wat wel het geval was met de vestigingswet.

Xerius geeft u graag meer uitleg

Wenst u intussen meer informatie over deze maatregel, en de gevolgen ervan voor uw bestaande of nog op te richten zaak? Onze adviseurs geven u graag alle uitleg. 

Inne Tuyteleers

Geschreven door Inne Tuyteleers

Inne werkt ruim 2,5 jaar bij Xerius als verantwoordelijke voor het ondernemingsloket.

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger