<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1807140382886183&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Aanmelden Xerius Drive >

Het EORI-nummer van je klant aanvragen? Dat doe je zo

29 maart 2017 door Leen Vanherck

EORI-nummer aanvragen

Klanten die producten uitvoeren buiten de EU hebben al enkele jaren een EORI-nummer op zak. Sinds januari 2017 is deze unieke douanecode ook verplicht voor al wie goederen importeert uit niet-EU-lidstaten. Voert je klant goederen in en beschikt hij niet over een geldig EORI-nummer? Dan loopt hij het gevaar dat zijn goederen niet vrijgegeven worden door de douane. Ontdek hoe je de aanvraag van deze code binnen de 48 uur in orde brengt.

Economic Operator Registration and Identification, kortweg EORI, is een uniek identificatienummer dat het contact met de douaneautoriteiten een stuk vlotter laat verlopen. Aan de hand van dat nummer wordt het bedrijf van je klant meteen herkend in PLDA, het automatisch douaneaangiftesysteem. Het nummer is geldig in de hele Europese Unie.

Wie heeft een EORI-nummer nodig?

Is je klant enkel actief binnen de grenzen van de Europese Unie? Dan hoeft hij zich van het hele EORI-verhaal niets aan te trekken. Zodra hij echter invoert uit of uitvoert naar een niet-EU-lidstaat, wordt zo’n nummer verplicht. Voor Belgische bedrijven is het EORI-nummer hetzelfde als hun btw-nummer. Let wel, dat nummer komt niet automatisch in de EORI-databank terecht. Je moet zo’n EORI-nummer aanvragen. Met deze aanvraag geef je de douaneautoriteiten expliciet zijn toestemming om het nummer van je klant op te nemen in de databank.

Hoe vraag ik het EORI-nummer aan?

Xerius Ondernemingsloket brengt de aanvraag binnen de 48 uur in orde. Je hoeft ons enkel de identificatiegegevens van je klant zijn bedrijf en van een contactpersoon te bezorgen.

Vraag het EORI-nummer van je klant aan via Xerius.

Is het EORI-nummer voor invoer hetzelfde als dat voor uitvoer?

Exporteert je klant goederen naar landen buiten de EU? Dan heeft hij normaal gezien al een EORI-nummer. Deze identificatie kan hij probleemloos gebruiken voor zijn douaneaangifte bij invoer. Je hoeft dus geen nieuwe aanvraag te doen.

Twijfelt je klant of zijn bedrijf al dan niet in de EORI-databank zit? Voer even zijn btw-nummer – voorafgegaan door BE en zonder punten of spaties – in de validatietool van de Europese Commissie in en je komt het meteen te weten.

Leen Vanherck

Geschreven door Leen Vanherck

Leen werkt al 14 jaar als teamverantwoordelijke bij Xerius Ondernemingsloket. Dankzij haar dagelijks contact met boekhouders en ondernemers is ze een expert in opstartformaliteiten van zelfstandigen.

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger