<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1807140382886183&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Aanmelden Xerius Drive >

Het fiscaal attest met de sociale bijdragen: een recap

28 december 2016 door Mieke Vercauteren

pexels-photo-237675.png

Vanaf 2017 krijgen al je klanten jaarlijks de afrekening van hun sociale bijdragen gepresenteerd. Ofwel moeten ze bijpassen, ofwel betaalden ze te veel en krijgen ze het verschil automatisch terugbetaald. Voor jou is dat attest een van de cruciale infobronnen om de belastingaangifte correct in te vullen. Tijd voor een korte recap.

Het fiscaal attest met de sociale bijdragen is een overzicht van alle sociale bijdragen die een zelfstandige betaald heeft, zowel de verplichte als de vrijwillig verhoogde dus. Belangrijk hierbij: koos je klant voor een verhoging, dan wordt het surplus altijd vermeld op het fiscaal attest van het jaar waarin het bedrag werd gestort, zelfs wanneer dat aan een ander jaar wordt toegekend.

TIP: via ons digitaal loket kan je de fiscale attesten voor de sociale bijdragen downloaden. Handig wanneer een klant zijn attesten niet tijdig binnenbrengt, of om je klanten werk te besparen. Je kan immers ook de attesten van al je klanten tegelijk van het onlineplatform halen.  

Van het fiscaal attest met de sociale bijdragen heb je deze info nodig voor de belastingaangifte:

1. Het fiscaal aftrekbaar bedrag

Afhankelijk van het type bedrijf en de functie van je klant daarin, komt het fiscaal aftrekbaar bedrag in een andere code op de belastingaangifte. Op de achterkant van het attest vind je het overzicht van de mogelijke codes.

2. De Bijzondere Bijdrage Sociale Zekerheid

Voor hoofdberoepers zit deze extra bijdrage vervat in de gewone sociale bijdrage. Toch vermelden we de Bijzondere Bijdrage Sociale Zekerheid op het attest. Soms moet er namelijk een verrekening gebeuren met de bijzondere bijdrage van de partner. Dat is het geval wanneer de partner van je klant loontrekkende is of een uitkering krijgt.

Tot slot nog dit: we zorgen ervoor dat alle fiscale attesten met de sociale bijdragen al in het begin van het jaar beschikbaar zijn via ons digitaal loket. Lang voor de papieren versie bij je klant in de bus valt dus. Zo heb jij ruim de tijd om het fiscaal dossier voor te bereiden en eventuele vragen te bespreken.

3. Het spaarbedrag voor VAPZ

Het bedrag dat je klant vrijwillig stort in zijn VAPZ-polis wordt als een beroepskost beschouwd. Je mag het dus optellen bij de sociale bijdragen en invullen in hetzelfde vak als het fiscaal aftrekbare bedrag.

Xerius_Fiscaal_attest_gebruikblog-2.png

Voorbeeld: fiscaal attest

Mieke Vercauteren

Geschreven door Mieke Vercauteren

Mieke Vercauteren is al 10 jaar aan de slag als regioverantwoordelijke bij Xerius. Met aanstekelijk enthousiasme informeert en stimuleert ze ondernemende West-Vlamingen van bij de start tot aan hun pensioen.

Download je infographic

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger