<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1807140382886183&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Aanmelden Xerius Drive >

Het statuut student-zelfstandige: zo leg je het haarfijn uit

11 januari 2017 door Ann Schoenmaekers

pexels-photo-240223.png

Facebook, Google en Apple: drie wereldwijd toonaangevende bedrijven die stuk voor stuk werden opgericht door studenten. Ook in België zijn student-zelfstandigen al een tijdje gekend, maar sinds 1 januari is hun wettelijk statuut grondig bijgestuurd. Het is dus goed mogelijk dat er binnenkort ook bij jou een enthousiaste jongeling aanklopt met vragen over het nagelnieuwe statuut. Wat houdt het precies in? Wat zijn de voorwaarden en hoe zit het met kinderbijslag? Deze blogpost vat het samen.

Tot voor kort golden voor ondernemende studenten andere regels dan voor jobstudenten met een arbeidscontract. Zo waren ze bijvoorbeeld niet vrijgesteld van bepaalde lasten. Omdat deze regeling de ondernemerszin bij jongeren kan afremmen, kreeg het statuut van student-zelfstandige een update.

Wat is er precies veranderd?

Student-zelfstandigen genieten voortaan dezelfde (para)fiscale voorwaarden als jobstudenten. Ze betalen geen sociale bijdragen, op voorwaarde dat hun netto belastbaar inkomen lager ligt dan 6.648,13 euro. Tot aan 13.296,25 euro betalen ze een verminderde bijdrage van 20,5% of 21% (zie kader) op het verschil. Met andere woorden: het totale inkomen van dat jaar min 6.648,13. Gaan ze boven de grens van 13.296,25 euro, dan betalen ze dezelfde bijdragen als een zelfstandige in hoofdberoep.

Xerius_Tabel_Blog-Boekhouders-student-statuut-1-1.png

20,5% of 21%?

Het percentage voor de berekening van sociale bijdragen kan in 2017 nog variëren. Dit jaar geldt 20,5% voor starters (eerste jaar) en 21% vanaf het tweede jaar. Vanaf 2018 wordt het percentage voor zowel starters als gevestigde zelfstandigen gelijkgesteld op 20,5%.
Opgelet: zonder melding van geraamd inkomen betalen student-zelfstandigen een forfaitaire voorlopige bijdrage van 77,69 euro gedurende de opstartfase (de eerste drie volledige jaren).

Wat zijn de voorwaarden?

  • In principe komen alle studenten tussen 18 en 25 jaar oud in aanmerking. Starten als student-zelfstandige kan vanaf het kwartaal waarin je 18 wordt tot en met het derde kwartaal van het jaar waarin je 25 wordt.
  • Student-zelfstandigen moeten ingeschreven zijn aan een Belgische of buitenlandse onderwijsinstelling voor minstens 27 studiepunten of 17 lesuren per week. Het beoogde diploma moet erkend zijn door de bevoegde overheden. Aanvragers moeten een bewijs van inschrijving bezorgen aan hun sociaal verzekeringsfonds.
  • De studenten moeten bij hun sociaal verzekeringsfonds ook een verklaring indienen om te bevestigen dat ze regelmatig lessen volgen. Doen ze dat niet, dan dreigen ze het statuut van student-zelfstandige te verliezen.
  • De studenten moeten een zelfstandige activiteit uitoefenen zonder gezagsverhouding met een werkgever – of dat althans van plan zijn.

Hoe en wanneer loopt het statuut af?

Elke student-zelfstandige zal in het jaar dat hij 25 jaar wordt ten laste blijven tot het einde van het derde kwartaal. Pas vanaf het vierde kwartaal wordt het statuut gewijzigd naar dat van hoofdberoep. Ook als de student afstudeert voor zijn 25ste verjaardag, gebeurt de wijziging pas in het vierde kwartaal.

Opgelet: als de student zijn studies vroegtijdig stopzet, wijzigt het statuut wél in het kwartaal van de stopzetting.

Wat gebeurt er met het recht op kinderbijslag?

De student-zelfstandige mag niet meer dan 240 uur per kwartaal werken. Meer informatie vind je op MyFamily.

 

Ann Schoenmaekers

Geschreven door Ann Schoenmaekers

Ann Schoenmaekers werkt al 15 jaar als regioverantwoordelijke bij Xerius. Dankzij haar dagelijks contact met boekhouders en ondernemers is Ann een expert in sociale bijdragen en de opstartformaliteiten van een zelfstandige.

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger