<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1807140382886183&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Aanmelden Xerius Drive >

Je klant wil crowdfunding proberen? Dit zijn de mogelijkheden

09 november 2016 door Evelien Verschroeven

city-sunny-people-street.png

Na jarenlang op een laag pitje, is crowdfunding in ons land eindelijk aan een opmars bezig. De kans is dus reëel dat ook een van jouw klanten vroeg of laat het publiek wil inschakelen om een project te financieren. Met dit overzicht van de verschillende opties en de bijbehorende juridische en fiscale implicaties geef je je klanten kraakhelder advies.

Online geld ophalen bij een grote groep van kleine investeerders, dat is crowdfunding – ook wel crowdfinancing genoemd – in een notendop. De innovatieve financieringsvorm kende de voorbije jaren een explosieve groei in ons land. De cijfers: in de eerste helft van dit jaar haalden ondernemers al 13,3 miljoen euro op bij het publiek. Dat is meer dan in heel 2015, toen slechts 10 miljoen euro werd geïnvesteerd.

Ondernemingen en financierders vinden elkaar online op crowdfundingplatformen. Soms krijgen de geldschieters het geleende bedrag met interest terugbetaald, soms ontvangen ze een beloning in natura, aandelen of deelname in de winst.

In functie van zijn doelstellingen beslist je klant wat hij zijn funders teruggeeft en kiest hij een gespecialiseerd platform om zijn campagne te lanceren. Maar aan elke beloningsvorm hangen ook juridische en fiscale implicaties vast:

1. Een niet-financiële beloning

Bij ‘reward crowdfunding’ krijgen de investeerders een niet-financiële beloning. Vaak is dat het product of de dienst waarvoor de ondernemer geld ophaalt. Eigenlijk organiseert de ondernemer een soort voorverkoop van zijn nieuwe product, dienst of oplossing. In dat geval gelden de btw-regels. De btw is opeisbaar vanaf het moment van de voorverkoop. Maar omdat er op het moment van de campagne nog geen afgewerkt product is – hoogstens een prototype – is het zeker niet altijd evident om deze regel in de praktijk toe te passen.

Voorbeeld: Gentenaars Otto Van De Steene en Thomas Weyn deden een beroep op het internationale platform Kickstarter voor de voorverkoop van hun opvouwbare kano ONAK. Met hun crowdfundingcampagne sprokkelden ze genoeg kapitaal bij elkaar om hun prototype in productie te brengen.

Wat bij een louter symbolische beloning?

Gaat je klant voor een louter symbolisch geschenk zoals een gesigneerd boek, een t-shirt in beperkte oplage, een uitnodiging voor een event of een speciale naamsvermelding? In dat geval gaat het over een return die niet in verhouding staat met de financiële bijdrage en zijn de btw-regels niet van toepassing. Fiscaal gezien worden de individuele giften als donaties beschouwd. ‘Donation crowdfunding’ past in de lange traditie van fondsenwerving voor goede doelen, de cultuursector en de social profit, maar is minder courant in een bedrijfscontext.

2. Een lening met interest

Van de verschillende vormen van crowdfunding leunt ‘debt crowdfunding’ – ook soms ‘crowdlending’ genoemd – het nauwste aan bij de klassieke banklening. Alleen ontleent je klant het kapitaal niet aan één partij, maar aan een grote groep van particulieren die hun geld via een onlineplatform ter beschikking stellen.

Om ervoor te zorgen dat de ondernemer toch maar één leninggever heeft in plaats van een grote groep, richten lendingplatformen meestal een tussenvennootschap op waarin alle individuele leningen worden ondergebracht. Die holding geeft de lening vervolgens door aan de ontlener. Vaak wordt gewerkt met maandelijkse aflossingen, waarbij het platform instaat voor de terugbetaling aan elke individuele investeerder.

  • Debt crowdfunding is interessant voor: bedrijven die een banklening aangaan en via crowdfunding hun eigen inbreng financieren, ondernemingen die zoeken naar een kapitaalinjectie zonder aandeelhouderschap.
  • Platformen gespecialiseerd in dit type: Crofun, Look&Fin, MyMicroInvest, Bolero Crowdfunding
Voorbeeld: technologiestart-up IReachM ging een lening aan via MyMicroInvest, in combinatie met een klassieke banklening en verschillende subsidiemaatregelen. De succesvolle crowdfundingcampagne hielp de ondernemers zelfs om de bank en subsidiërende overheden over de streep te trekken. Voor elke euro die de ondernemers via crowdfunding ophaalden, kregen ze uiteindelijk 7 euro kapitaal los via leningen en subsidies.

3. Aandeelhouderschap

Kiest je klant voor ‘equity crowdfunding’, dan kopen de investeerders een aandeel in het bedrijf. Gaan de zaken goed, dan profiteren ze daar allemaal mee van in de vorm van een dividend en een hoger gewaardeerd aandeel. Maar omdat de veelheid aan aandeelhouders een grote complexiteit kan teweegbrengen – bijvoorbeeld: een algemene vergadering waarvoor enkele honderden aandeelhouders moeten worden uitgenodigd – werken de meeste crowdfundingplatformen ook hier met een aparte vennootschap. Die holding wordt aandeelhouder en staat op gelijke voet met eventuele andere belangrijke aandeelhouders in het bedrijf. De juridische constructie zorgt er tegelijk voor dat de rol van de nieuwe aandeelhouders sterk ingeperkt wordt. Ze investeren immers niet rechtstreeks in de onderneming van je klant, maar in een tussenvennootschap.

Voorbeeld: Peerby, het Amsterdamse platform waarop buurtbewoners van elkaar allerlei dingen kunnen lenen of huren, haalde met een crowdfundingactie in totaal twee miljoen euro op. In ruil voor hun gift kregen de financierders aandeelcertificaten. De kapitaalinjectie dient om het spullendeelplatform ook in andere steden uit te rollen.

Waar ligt de limiet?

Voor welke vorm van crowdfunding je klant ook kiest, in ons land is 300.000 euro de bovengrens om zonder prospectus geld te mogen ophalen bij het grote publiek. Tegelijk mogen privéinvesteerders niet meer dan 1.000 euro per persoon inleggen. Dat zijn de dus de limieten voor crowdfunding. Maar zoals hierboven geschetst, niets belet je klant om deze innovatieve financieringsvorm te combineren met de klassieke kanalen.

Evelien Verschroeven

Geschreven door Evelien Verschroeven

Evelien heeft meer dan 10 jaar ervaring in het coachen van starters, start-ups en teams waardoor ze een breed inzicht heeft gecreëerd in de opstart en doorgroei fase van de start-ups. Haar sterke punt is de coaching op de ondernemer, de founders of het start-up team. Haar passie ligt bij innovatie, ondernemerschap en co-creatie. Ze beschikt over eens groot netwerk binnen het ecosysteem van start-ups in Vlaanderen en Brussel en legt voor Xerius de brug naar deze dynamische starterswereld.

Download je infographic

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger