<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1807140382886183&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Aanmelden Xerius Drive >

Pensioensparen voor zelfstandigen: de opties voor je klant

14 december 2016 door Karel Goyvaerts

sunny-bottom-view-of-high-tropical-palms-picjumbo-com.png

Met zijn wettelijke zelfstandigenpensioen – de eerste pensioenpijler – zal je klant straks niet ver springen. Daarom doet hij er goed aan om tijdens zijn loopbaan zijn pensioenspaarpot te spijzen. Het is dan ook aan te raden om werk te maken van de tweede pensioenpijler: het aanvullend pensioen. Een overzicht van de opties.

Onderstaand schema toont de pensioenopbouw van ambtenaren, loontrekkenden en zelfstandigen. Het ambtenarenpensioen is het hoogste, voor de andere twee statuten heeft de overheid een aantal formules in het leven geroepen om het pensioenbedrag op te krikken. 6 op 10 loontrekkenden beschikt vandaag al over een groepsverzekering, maar ook voor zelfstandigen zijn er verschillende opties voor pensioenopbouw.

Pensioen-van-morgen-schema.png

Bron: Luc Vereycken

1. Het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ)

Alle zelfstandigen in hoofdberoep en meewerkende echtgenoten komen in aanmerking voor een VAPZ. Dat geldt ook voor zelfstandigen in bijberoep die minstens drie jaar actief zijn met een voldoende hoog referentie-inkomen. Voor je klant is het fiscaal de voordeligste manier om zijn pensioen op te krikken tot het niveau van een loontrekkende:

  • Minder sociale bijdragen: de VAPZ-premies kunnen worden ingebracht als beroepskost, wat een besparing tot 21,5% betekent op de sociale bijdragen.
  • Gunstigste fiscaliteit: de premies zijn 100% fiscaal aftrekbaar en er is geen premietaks. Bovendien geniet een VAPZ de gunstigste eindbelasting voor aanvullende pensioenen. Op het moment dat het pensioenkapitaal wordt uitgekeerd, wordt het belast volgens de ‘fictieve rente’, een systeem van gespreide taxatie via de personenbelasting.
  • Aantrekkelijk rendement: tot de wettelijke pensioenleeftijd betaalt je klant een jaarlijkse premie die wordt berekend op het netto belastbaar beroepsinkomen. Tot 8,17% van het netto belastbaar beroepsinkomen kan worden gestort. Op die premies krijgt je klant een aantrekkelijk rendement. Het premiebedrag is wel geplafonneerd op 3.060,07 euro.
  • Sociale waarborgen: naast de zuivere pensioenspaarformule bestaat er een ‘sociale’ variant: de SVAPZ. Daarin kan je klant tot 9,40% van zijn netto belastbaar beroepsinkomen storten (tot maximum 3.520,77 euro), waardoor het fiscale voordeel nog groter is dan bij een gewoon VAPZ. In ruil ontvangt hij sociale bescherming: een vervangingsinkomen vanaf 180 dagen volledige arbeidsongeschiktheid en doorbetaling van de VAPZ-premie. Met het Sociaal VAPZ kun je ook een groter pensioenkapitaal opbouwen dan met een Gewoon VAPZ.

Het RIZIV Sociaal Statuut: extra bescherming voor geconventioneerden

Artsen, tandartsen, kinesisten, apothekers, logopedisten en verpleegkundigen die geconventioneerd zijn, kunnen een jaarlijkse premie van de overheid krijgen om te investeren in hun sociale bescherming. Het premiebedrag is afhankelijk van de beroepsgroep en moeten worden geïnvesteerd in een Sociaal VAPZ, een Gewaarborgd Inkomen of een combinatie van beide. Ook interessant: zonder fiscale afstraffing of daling van de premie kun je de RIZIV-toelage combineren met een VAPZ dat je zelf financiert.

Wist je trouwens dat ook loontrekkende geconventioneerde zorgverleners – op de verpleegkundigen na – een Sociaal VAPZ én een RIZIV-overeenkomst kunnen afsluiten?

2. De Individuele Pensioentoezegging (IPT)

Op fiscaal vlak is het VAPZ een absolute topper, maar het spaarbedrag is geplafonneerd. Bedrijfsleiders die meer willen sparen, nemen dan ook best bijkomend een individuele pensioentoezegging (IPT). Dit zijn de voordelen:

  • De IPT-premies worden volledig door de vennootschap betaald én zijn aftrekbaar als beroepskost, wat opnieuw een stevig belastingvoordeel oplevert.
  • Je klant krijgt een aantrekkelijk rendement op de premies.
  • Hij kan veel meer sparen dan met een (S)VAPZ (berekend op zijn bruto jaarloon volgens 80% regel).

In de steigers: De Pensioentoezegging voor Zelfstandigen (POZ)

De Individuele Pensioentoezegging (IPT) is een interessant pensioenplan, maar de formule is enkel voorbehouden voor zelfstandigen met een vennootschap. De gloednieuwe Pensioentoezegging voor Zelfstandigen (POZ) zal hier binnenkort verandering in brengen. Naar alle verwachtingen ziet de POZ in 2017 het licht. De voordelen zijn heel gelijkaardig aan die van de IPT.

Tot slot nog dit: kan je klant niet kiezen tussen de verschillende pensioenspaarformules? Raad hem dan zeker aan om allereerst in een VAPZ te investeren. Op fiscaal vlak is dat immers het interessantste. Wil hij zijn pensioenpot daarna nog verder aandikken? Dan kan hij bijkomend een IPT/POZ nemen. Het individuele pensioensparen, de derde pensioenpijler, is hekkensluiter.

Met het einde van het jaar in zicht is het het ideale moment om te checken hoe je het pensioen van je klant – en zijn inkomsten – nog kan optimaliseren. Heeft hij nog geen VAPZ, dan kan je er nog altijd een afsluiten. Onze gloednieuwe VAPZ-tool in het Digitaal Loket helpt je daarbij. Naast de maximale premie die je klant kan betalen bepaalt die ook welke variant het interessantst is in zijn specifieke situatie. Of je voert zelf het budget van je klant in en laat de tool een simulatie maken voor dat bedrag.

Karel Goyvaerts

Geschreven door Karel Goyvaerts

Karel Goyvaerts werkt al meer dan 10 jaar als accountmanager bij Xerius. Met zijn uitgesproken kennis over opstartformaliteiten, sociale bijdragen, verzekeringen en pensioenopbouw, ondersteunt hij dagelijks starters en gevestigde ondernemers.

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger