<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1807140382886183&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Aanmelden Xerius Drive >

Rechten bij zwangerschap? Met deze checklist zet je je klant op weg

02 november 2016 door Heidi Regemortel

pexels-photo-27345.jpg

Hoewel vrouwelijke loontrekkenden nog steeds meer sociale rechten genieten als ze een kind krijgen, heeft de wetgever intussen ook voor vrouwelijke zelfstandigen flink wat voordelen in petto. Bovendien staat er voor de zwangerschapsrust een nieuwe regeling in de startblokken. Met deze handige checklist zorg je ervoor dat je zwangere klant geen enkele premie of voordeel misloopt.

1. Moederschapsrust en -uitkering

Momenteel heeft een vrouwelijke zelfstandige recht op 8 weken moederschapsrust, bij een meerling zijn dat er 9. In die periode ontvangt ze een moederschapsuitkering van 475,41 euro per week. 3 weken neemt ze verplicht op: 1 voor de bevalling, 2 erna. De overige 5 zijn facultatief en kunnen worden opgenomen van 2 weken voor de verplichte rust tot 21 weken erna, telkens in blokken van minstens 7 opeenvolgende dagen.

  • Waar aanvragen? Je klant doet dat bij haar ziekenfonds
  • Voorwaarden? De wachttijd van 6 maanden is vervuld en je klant is in orde met de sociale bijdragen van het 2e en 3e kwartaal vóór de start van de moederschapsrust.

Vanaf 1 januari 2017 wordt het moederschapsverlof opgetrokken van 8 naar 12 weken (13 bij een meerling). 3 ervan blijven verplicht, voor de overige 9 zal je klant 36 weken de tijd hebben. Bovendien zal ze die facultatieve weken voortaan halftijds kunnen opnemen, op voorwaarde dat ze dat in één blok van 18 weken doet.

2. Sociale bijdragen

Wat ook deel uitmaakt van de nieuwe regeling (maar in de praktijk al wordt toegepast voor bevallingen sinds 1 oktober 2016): de vrijstelling van sociale bijdragen voor het kwartaal dat volgt op de bevalling met behoud van alle rechten.

Voorbeeld: Sofie is in orde met haar sociale bijdragen voor het 2e en 3e kwartaal van 2016. Op 15 januari 2017 bevalt ze van een dochter. Haar moederschapsrust startte op 8 januari. Het verplichte deel neemt Sofie op tot 29 januari.

Kiest ze ervoor om de overige 9 weken voltijds op te nemen, dan heeft ze daarvoor tijd tot 8 oktober 2017 en ontvangt ze een uitkering van 467,47 euro per week. Kiest ze ervoor om na de verplichte moederschapsrust halftijds te werken, dan kan ze de rest van haar moederschapsverlof opnemen tot 4 juni 2017 en krijgt ze een deeltijdse weekvergoeding van 237,71euro.

Voor het tweede kwartaal van 2017 geniet ze een vrijstelling van sociale bijdragen.

Valt het netto belastbaar jaarinkomen van je klant door de zwangerschap en de bevalling een stuk lager uit dan normaal? Dan kan ze onder bepaalde voorwaarden een vermindering van haar sociale bijdragen aanvragen:

3. Kraamgeld

Normaal gezien vraagt de vader het kraamgeld aan. Als dat niet gaat, om welke reden ook, doet de moeder dat. Voor het eerste kind bedraagt het kraamgeld 1.247,58 euro, vanaf het tweede kind is dat 938,66 euro.

New Call-to-action
  • Voorwaarden? Geen, iedereen ontvangt kraamgeld. De premie kan aangevraagd worden vanaf vijf maanden zwangerschap tot maximum vijf jaar na de geboorte.

4. Dienstencheques

Na de geboorte van een kind hebben vrouwelijke zelfstandigen in hoofdberoep en meewerkende echtgenotes recht op huishoudelijke hulp in de vorm van 105 dienstencheques. Dit geldt ook voor zelfstandige in bijberoep of via artikel 37 die 3 jaar geleden sociale bijdragen betaalden als hoofdberoeper. De cheques zijn samen goed voor 945 euro en zijn 8 maanden geldig, vanaf de dag van de bevalling.

  • Waar aanvragen? Je klant kan dat regelen via haar sociaal verzekeringsfonds.
  • Voorwaarden? Je klant ontvangt een moederschapsuitkering via haar ziekenfonds en gaat na haar zwangerschapsverlof opnieuw als zelfstandige aan de slag.

5. Uitkering voor mantelzorg

Stel dat de baby kort na de bevalling ernstig ziek wordt, dan heeft je klant recht op een uitkering mantelzorg. Kiest ze om een tijdje volledig te stoppen met werken, dan krijgt ze een maanduitkering van 1.212,43 euro. Na drie maanden heeft ze daarenboven recht op een kwartaal vrijstelling voor de betaling van sociale bijdragen met behoud van al haar rechten. Beslist ze om toch deeltijds aan de slag te blijven, dan bedraagt de mantelzorguitkering 606,22 euro per maand.

  • Waar aanvragen? Het sociaal verzekeringsfonds helpt je klant verder.
  • Voorwaarden? Je klant heeft minstens 2 voorafgaande kwartalen sociale bijdragen betaald als zelfstandige in hoofdberoep. Elke zelfstandige heeft tijdens zijn loopbaan 12 maanden recht op zo’n uitkering.

6. Arbeidsongeschiktheidsuitkering

Tot slot nog dit: niet elke zwangerschap loopt op wieltjes. Treden er ernstige complicaties op voor of na de bevalling, dan bestaat de kans dat je klant een tijd niet kan werken en kan ze een arbeidsongeschiktheidsuitkering aanvragen. Alleen valt die uitkering wel erg bescheiden uit. Daarom is een verzekering Gewaarborgd Inkomen geen overbodige luxe. De premies zijn volledig aftrekbaar als beroepskost. Let wel: je klant moet deze verzekering wel al hebben vóór ze zwanger wordt.

Heidi Regemortel

Geschreven door Heidi Regemortel

Heidi Regemortel werkt al 4 jaar bij Xerius. In haar job als regioverantwoordelijke ondersteunt ze dagelijks boekhouders en accountants en stimuleert ze het ondernemerschap.

Download je infographic

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger