<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1807140382886183&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Aanmelden Xerius Drive >

Wijs startende klanten de weg naar een lening bij de overheid

30 november 2016 door Danny De Pourcq

follow-me.png

Een bedrijf opstarten: op financieel vlak is het vaak een harde noot om te kraken. Zeker in kapitaalintensieve sectoren moeten je startende klanten immers investeren vooraleer er inkomsten zijn. En precies omdat er geen inkomsten zijn, zijn de meeste banken niet erg geneigd om leningen te verstrekken. In die gevallen kan je je klanten doorverwijzen naar het Participatiefonds Vlaanderen: een overheidsinstantie die zich specifiek richt op het ondersteunen van zelfstandigen en kmo’s. We zetten de verschillende finanieringsmogelijkheden overzichtelijk op een rij.

Het is een veel gehoorde klacht bij starters: ze hebben het moeilijk om een krediet te krijgen bij een bank. Om de financieringsmogelijkheden bij de overheid voor deze doelgroep te vereenvoudigen, lanceerde het Participatiefonds Vlaanderen (PMV) het label PMV/Z. Het fonds werkt met verschillende formules:

1. Startlening

Wat is het?

Met de Startlening+ kan je klant tot 100.000 euro lenen tegen een voordelig tarief. Het gaat om een achtergestelde lening: ze wordt pas terugbetaald als alle andere schuldeisers hun geld hebben gekregen. Je klant betaalt de Startlening+ maandelijks terug, tegen een vaste intrestvoet, via constante aflossingen. Tijdens het eerste jaar moeten enkel interesten worden terugbetaald.

Voor wie?

Ondernemers die maximaal 4 jaar bezig zijn en slechts een beperkt bedrag nodig hebben. Ook werklozen en studenten met plannen voor een eigen zaak komen in aanmerking voor de de Startlening+.

Hoeveel kan je klant lenen?

De omvang van de Startlening+ wordt bepaald door de eigen inbreng van de aanvrager: het bedrag van de lening mag nooit meer dan 4 keer de eigen inbreng zijn. De ondernemer hoeft de eigen inbreng niet zelf te voorzien, hij kan deze ook lenen bij een bank.

2. Kmo-cofinanciering

Wat is het?

De kmo-cofinanciering is een achtergestelde lening die altijd wordt gecombineerd met een cofinanciering van een bank, investeringsfonds of business angel. Die staat in voor minstens 20% van de globale financieringsbehoefte. PMV/Z komt tussen voor maximaal 50% van de globale investeringsbehoeften.

Voor wie?

Zowel starters als bestaande kmo’s komen voor deze financiering in aanmerking.

Hoeveel kan je klant lenen?

Het maximumbedrag voor de kmo-cofinanciering bedraagt €350.000. De looptijd bedraagt 3 tot 10 jaar en de rentevoet minimum 3%.

Goed om te weten

Een kmo-cofinanciering van Participatiefonds Vlaanderen is combineerbaar met een Startlening+, maar het bedrag van alle leningen samen mag niet hoger liggen dan 350.000 euro. Als je de kmo-cofinanciering aanvraagt op naam van een vennootschap, moet de tegenwaarde van de Startlening+ en de eigen inbreng worden ingebracht in de vennootschap onder de vorm van volstort kapitaal.

3. Winwinlening

Wat is het?

Met de Winwinlening moedigt PMV/Z particulieren aan om een achtergestelde lening te verstrekken aan kmo's met een vaste looptijd van 8 jaar. Dit kan een vriend, kennis, of familielid zijn, maar evengoed een andere particuliere investeerder. De kredietgever krijgt hiervoor een jaarlijks belastingkrediet van 2,5% op het openstaande kapitaal van de Winwinlening. Als de kredietnemer niet kan terugbetalen, kan hij daarnaast 30% van het verschuldigde bedrag terugkrijgen via een eenmalig belastingkrediet.

Voor wie?

Zowel starters als kmo’s komen in aanmerking.

Hoeveel kan je klant lenen?

Kredietnemers kunnen tot maximum 200.000 euro lenen via de Winwinlening. Elke kredietgever kan maar maximum 50.000 euro ontlenen.

Goed om te weten

Met een Winwinlening van €25.000, kan je klant ook een Startlening+ van €100.000 bekomen. Zoekt je klant nog particuliere geldschieters die willen investeren in zijn project? Neem dan zeker een kijkje op ‘Winwinner’: dit onlineplatform treedt op als tussenpersoon tussen de kmo die geld nodig heeft, en de particulier die geld ter beschikking stelt.

4. Waarborgregeling

Wat is het?

De waarborgregeling van de Vlaamse overheid maakt het voor ondernemers makkelijker om krediet te verkrijgen. Ondernemingen die geen financieringsovereenkomst kunnen afsluiten door een gebrek aan waarborgen, kunnen via de waarborgregeling tot 75% van de verbintenissen laten waarborgen door de Vlaamse overheid.

Voor wie?

Alle kmo’s, inclusief starters komen in aanmerking.

Hoeveel kan je klant lenen?

Je klant kan gebruikmaken van maximaal 750.000 euro aan waarborgen voor kredietovereenkomsten en 500.000 euro aan waarborgen voor leasingovereenkomsten. Dat bedrag kan wel worden verhoogd tot 1.500.000 euro, maar dan is een grondig onderzoek door PMV/Z vereist.

Alles opties bondig samengevat

Xerius_Tabel_Blog-Boekhouders.png

Heeft je klant geld nodig om te starten?

Niet alleen de bank kan krediet verstrekken. Ook de overheid kan helpen. Verwijs je klant door naar Participatiefonds Vlaanderen: op www.pmvz.eu en/of www.winwinner.be. Hij of zij vindt er ongetwijfeld een formule op maat.

Danny De Pourcq

Geschreven door Danny De Pourcq

Danny De Pourcq werkt al 25 jaar als regioverantwoordelijke bij Xerius. Dankzij zijn dagelijks contact met boekhouders en ondernemers is Danny een expert in sociale bijdragen en de opstartformaliteiten van een zelfstandige.

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger