<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1807140382886183&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Aanmelden Xerius Drive >

Zo bereken je de optimale bezoldiging van bedrijfsleiders

08 februari 2017 door Nicolay Tanguy

pexels-photo-288477.jpeg

1 maart moet fiche 281.20 voor de bezoldiging van bedrijfsleiders de deur uit. Geen eenvoudige klus: je moet niet alleen rekening houden met indexaties, maar ook met de taxshift, wetswijzigingen en nieuwe berekeningsmethoden. We bundelen de belangrijkste aanpassingen in een handig overzicht.

1. Taxshift en forfaitaire aftrek bedrijfsvoorheffing

Zoals elk jaar indexeert de overheid de schalen van de voorheffing. Houd echter rekening met de taxshift, die zorgt voor een daling van de sociale bijdragen tot 21% van het netto belastbare jaarinkomen.

Bovendien word dit jaar nu ook de forfaitaire aftrek van de bedrijfsvoorheffing met 0,5% verlaagd (van 23% naar 22,5%). Slotsom: dit jaar zal het belastbare bedrag voor hetzelfde brutoloon hoger liggen.

Aftrek bedrijfsvoorheffing 2017

Aftrek bedrijfsvoorheffing 2017

Aftrek bedrijfsvoorheffing 2016

Aftrek bedrijfsvoorheffing 2016

2. Extra heffing sociale bijdragen via de vennootschap

Als je de bezoldiging volgens bovenstaande wettelijke schalen berekent en je klant de sociale bijdragen betaalt via de vennootschap, volgt er bovendien een extra voorheffing.

Dit leidt tot een extra voorheffing die belet dat je de sociale bijdragen 2 keer van het brutobedrag aftrekt: 1 keer forfaitair in de wettelijke formule en 1 keer door de sociale bijdragen niet op te nemen als voordeel in natura.

3. Andere aftrekposten

Aftrekposten zoals het vrij aanvullend pensioen, alimentatie of een hypothecaire lening zijn fiscaal aftrekbaar in de personenbelasting, maar mogen niet verrekend worden in de bezoldiging. Hierop moet de onderneming vooraf een heffing betalen.

De wetgever maakt een onderscheid tussen een persoon en een vennootschap. De laatste is wettelijk aansprakelijk voor het correct inhouden van de voorheffing. Voor de personenbelasting van de bedrijfsleider geldt deze regel niet.

4. Voordelen in natura

Voor een aantal voordelen in natura zijn de vaste forfaits aangepast:

  • Wagen: 1.280 euro
  • Elektriciteit: 970 euro
  • Verwarming: 1.950 euro
  • Woning: 17.491 euro

5. Woning als voordeel

Voor de woning geldt vanaf 2017 ook een nieuwe berekeningswijze: je berekent het voordeel op dagbasis. Het voordeel voor je klant? Zowel bij de begin- als eindmaand wordt slechts rekening gehouden met het aantal dagen waarin de woning effectief voor bedrijfsdoeleinden werd gebruikt. De keerzijde van de medaille is dit deze nieuwe berekeningsmethode meer opvolgwerk met zich meebrengt. Bovendien varieert het voordeel van je klant naargelang het aantal dagen dat de woning maandelijks werd gebruikt.

In 2016 spraken zowel het Hof van beroep als de rechtbank van Gent een arrest uit over het voordeel in nature van de woning:

Arrest van 24 mei 2016 (Hof van beroep Gent)

Een rechtspersoon wordt hoger belast dan een natuurlijke persoon. Het hof heeft geoordeeld dat deze forfaitaire waardering van het voordeel in natura ‘gratis bewoning’ het gelijkheidsprincipe schendt en dus ongrondwettelijke is.

Tip: aangezien het voordeel nog steeds ingeschreven staat in KB/WIB92, kan het in principe nog steeds forfaitair belast worden. Wil je klant deze berekening vermijden? Dan kan hij bezwaar aantekenen.

Arrest van 20 december (rechtbank van Gent)

Het opnemen van het voordeel ‘gratis bewoning’ is niet voldoende om de kosten die voortvloeien uit de woning op te nemen als beroepskost. Er moeten tegenover de terbeschikkingstelling van de woning werkelijke prestaties staan. Kan je klant deze prestaties niet aantonen? Dan kunnen ze verworpen worden.

Tip: tantièmes moet je klant niet kunnen verantwoorden op basis van geleverde prestaties.

6. Huurexcedent

Boekte je klant een goed jaarresultaat? Dan kan hij het huurexcedent optimaliseren door de huur voor de komende 3 jaren vooruit te betalen. Voor de vennootschap gelden deze beroepskosten integraal op het moment van uitbetaling. De zaakvoerder zal daarentegen gespreid belast worden.

Tip: Houd ook bij de berekening van het huurexcedent rekening met de indexatie.

De bezoldiging van bedrijfsleiders snel, eenvoudig en correct berekenen?

Aan de berekening van de ideale bezoldiging voor bedrijfsleiders en alle administratie errond heb je als boekhouder een hele kluif. Om dit proces sneller, eenvoudiger en juridisch correct te laten verlopen, ontwikkelde SD Worx een nieuwe bedrijfsleidersservice. Een handige applicatie automatiseert het bezoldigingstraject, dat bovendien van a tot z begeleid wordt door onze payrollconsulenten.
Nicolay Tanguy

Geschreven door Nicolay Tanguy

Nicolay werkt als product coach bij SD Worx, waar hij de brug vormt tussen boekhouders & accountants én meer dan 2500 zaakvoerders. Een job die hij al meer dan 5 jaar met heel veel plezier en enthousiasme doet.

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger