Het nieuwe aanvullend pensioen voor eenmanszaken onder de loep

13 december 2017 door Daan Weigand

Zelfstandigen en hun pensioen: het blijft voer voor discussie. Hoewel loontrekkenden via hun sociale bijdragen nog altijd meer pensioenrechten opbouwen, gaat het stap voor stap met het zelfstandigenpensioen de goede richting uit. Zo komt er met de Pensioentoezegging voor Zelfstandigen (POZ) vanaf 2018 een extra fiscaalvriendelijke manier bij om een aanvullend pensioen op te bouwen.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

“Verzekering Gewaarborgd Inkomen garandeert leven in plaats van overleven.”

05 december 2017 door Marc Hellemans

Het kan iedereen overkomen: een tegenslag die je carrière tijdelijk of, zoals in het geval van Bart, definitief stillegt. Niet het gedroomde traject als ondernemer, maar de juiste verzekeringen konden Bart’ financiële kater gelukkig verzachten. Om andere ondernemers te behoeden voor geldproblemen die bij arbeidsongeschiktheid kunnen optreden, deelt hij enkele wijze tips.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Een zaak overnemen: het inspirerend verhaal van de broers Quirijnen

23 november 2017 door Johan Van Nyen

Bij het overnemen van een zaak komt heel wat kijken. Vraag maar na aan de broers Tim en Ben Quirijnen van Garage Felix in de Kempen. Niet alleen namen ze de fakkel van hun vader met verve over, ze deden het familiebedrijf ook groeien na de overname van een andere zaak. Naast het grijpen van een opportuniteit, was het ook zoeken naar consensus. Co-zaakvoerder Tim deelt zijn ervaring en tips.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Je bedrijf overlaten: dit kan je leren uit de ervaringen van Jan

22 november 2017 door Debby Buys

Van loontrekkende in de maritieme sector over bloeiende vennootschap tot de verkoop van zijn zaak. Op het eerste zicht lijkt het ondernemersverhaal van Jan in mineur te eindigen. Maar van zijn beslissingen heeft Jan nog geen seconde spijt. Meer zelfs: intussen onderneemt hij opnieuw, maar niet meer aan 200 kilometer per uur. Het opmerkelijke relaas van een ondernemer die, met een trouwe boekhouder aan zijn zij, nooit echt afscheid nam van de maritieme business.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Vincent over het familiebedrijf: “Medezaakvoerders, ondanks andere visies”

21 november 2017 door Gert Boets

In 1984 stampte Piet een eenmanszaak uit de grond, gespecialiseerd in het plaatsen van verwarmingen en sanitair. Nu staan zijn zonen Vincent en Bram aan het roer en hebben ze vijf medewerkers in dienst. Al ging die transformatie niet altijd van een leien dakje. Zo was het overdragen van de bedrijfsaandelen van vader op zonen niet eenvoudig. Ook lopen in een familiebedrijf werk en privé soms in elkaar over. “Maar ik zou het zo opnieuw doen”, vertelt huidig zaakvoerder Vincent enthousiast.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Je Legal Entity Identifier (LEI code) aanvragen? Zo ga je te werk.

16 november 2017 door Jeroen Kegeleers

Vanaf 3 januari 2018 moeten alle Belgische ondernemingen die aandelen, staatsbons, obligaties en dergelijke verhandelen verplicht over een Legal Entity Identifier (LEI-code) beschikken. Zonder zo’n code zijn transacties op de beurs niet langer mogelijk. Het goede nieuws? Via Xerius Ondernemingsloket kan je je LEI-code eenvoudig online aanvragen en ook jaarlijks laten vernieuwen.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Vier tips van bijberoeper An-Sofie: “Zonder differentiatie vind je geen gat in de markt.”

07 november 2017 door Mieke Verstappen

An-Sofie Gysemans is een jonge ondernemer in bijberoep die de Blue Ocean Strategy hanteert. Volgens dat principe heb je meer slaagkansen als je een nieuwe markt (een ‘Blauwe Oceaan’) aanboort dan dat je de concurrentie aangaat. Want als bedrijven met elkaar in de clinch gaan, kleurt het water rood (een ‘Rode Oceaan’) met nefaste gevolgen voor beide spelers. De sleutel tot die strategie is volgens An-Sofie differentiatie.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Filip Martin: “Meer plezier als ondernemer dan als medewerker”

26 oktober 2017 door Toon De Schutter

Filip had als student een lichte afkeer voor de verkoopsector. Nu doet hij niets liever en heeft hij er met zijn vennootschap ‘Quality & Matters’ zelfs zijn broodwinning van gemaakt. Filip vertelt hoe zijn liefde voor verkoop tot stand kwam en waarom hij zijn financiële comfortzone verliet om te ondernemen. “Was ik er maar vroeger aan begonnen”, blikt hij terug.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Sara Jansen: “Ik verloor mijn hart aan mijn bijberoep”

24 oktober 2017 door Heidi Regemortel

Als tiener raakte Sara Jansen gefascineerd door nailart. Ze volgde allerlei schoonsheidstrainingen zodat ze haar passie in bijberoep kon uitvoeren. Onderweg trotseerde ze enkele tegenslagen, maar ze krabbelde telkens weer recht. Tot ze de balans tussen hoofd- en bijberoep dreigde kwijt te raken. Sara stelde zichzelf de vraag: "Ga ik vol voor mijn bijberoep of focus ik me op mijn hoofdberoep?" De rest is geschiedenis. “De beste keuze die ik ooit heb gemaakt”, zegt ze glunderend.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Regularisatie van studiejaren: meerwaarde voor je pensioen?

31 mei 2017 door Sofie De Bont

Dat het zelfstandigenpensioen aan de magere kant is, hoeven we je niet te vertellen. Daarom spaar je met een VAPZ en andere pensioenspaarformules best een aanvullend pensioenspaarpotje bij elkaar. Maar er bestaan ook manieren om de pensioenuitkeringen zelf een beetje op te krikken. Zo kan een regularisatie van je studiejaren in bepaalde gevallen een meerwaarde opleveren.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

[fa icon="comment"] 0 Reacties

Geschreven door

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger