Regularisatie van studiejaren: meerwaarde voor je pensioen?

31 mei 2017 door Sofie De Bont

Dat het zelfstandigenpensioen aan de magere kant is, hoeven we je niet te vertellen. Daarom spaar je met een VAPZ en andere pensioenspaarformules best een aanvullend pensioenspaarpotje bij elkaar. Maar er bestaan ook manieren om de pensioenuitkeringen zelf een beetje op te krikken. Zo kan een regularisatie van je studiejaren in bepaalde gevallen een meerwaarde opleveren.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Je EORI-nummer aanvragen bij import of export? Zo ga je te werk

04 april 2017 door Leen Vanherck

Voer je je producten uit buiten de EU? Dan heb je al enkele jaren een EORI-nummer op zak. Sinds begin 2017 is deze unieke douanecode echter ook verplicht voor al wie goederen importeert uit niet-EU-lidstaten. In 3 vragen en antwoorden leggen we je uit wat je te doen staat.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Voorlopige sociale bijdragen: zo werkt je persoonlijke reserve

09 maart 2017 door Ann Schoenmaekers

[fa icon="comment"] 0 Reacties

Lopen je zaken op wieltjes? Bij stijgende inkomsten doe je er goed aan om meer voorlopige sociale bijdragen te betalen.  Zo sta je over twee jaar niet voor onaangename verrassingen bij de definitieve afrekening. Je kan natuurlijk een verhoging aanvragen bij je sociaal verzekeringsfonds, maar wist je dat je ook spontaan kunt bijstorten in je persoonlijke reserve? Aan de hand van 3 veelgestelde vragen leggen we uit hoe dat in zijn werk gaat:

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

7 tips voor een betere werk-privébalans

02 maart 2017 door Evelien Verschroeven

Over werkbaar en wendbaar werk voor werknemers is al veel inkt gevloeid. Maar over zelfstandigen wordt zelden gerept. Nochtans blijkt uit recent onderzoek dat veel zelfstandigen worstelen met hun werk-privébalans. Herkenbaar? Dan komen deze 7 gouden tips zeker van pas:

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

5 tips om je loon als zelfstandig bedrijfsleider te optimaliseren

16 februari 2017 door Laurent Freuville

Als zelfstandig bedrijfsleider kom je met je loon in de hoogste belastingschijven terecht. Van dat loon hou je op termijn zowat de helft over. Gelukkig bestaan er een aantal manieren om – binnen wettelijke grenzen – je nettoloon te verhogen. In deze blogpost en ons e-book over loonoptimalisatie lichten we de belangrijkste opties uitgebreid toe.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

De voortgezette verzekering: opstapje naar je pensioen

09 februari 2017 door Laurent De Ruyck

Stel: je wil je zaak overlaten, maar je hebt nog te weinig loopbaanjaren op de teller om in aanmerking te komen voor vervroegd pensioen. Hoe kan je die periode overbruggen met behoud van je sociale rechten? Een voortgezette verzekering biedt in veel gevallen soelaas.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

De werkgeversgroepering: deel je personeel met collega-ondernemers

02 februari 2017 door Tamara Troucheau

Het zakenleven is vaak even onvoorspelbaar als het weer: tegenover piekmomenten waarop je planning overstroomt, staan er kalmere periodes waarin je het gerust met een paar handen minder kan redden. Dan kan je bijvoorbeeld een werkgeversgroepering oprichten. Dat gaat zo in zijn werk:

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Sociale bijdrage: eerste regularisatie komt er dit jaar aan

19 januari 2017 door Debby Buys

Sinds begin 2015 worden je sociale bijdragen berekend op je inkomen van het jaar zelf. Daarvoor betaal je eerst voorschotten, waarna twee jaar later de eindafrekening volgt. Betaal je sinds begin 2015 voorlopige bijdragen? Dan mag je je in de loop van dit jaar aan je eerste ‘regularisatie’ verwachten. We doen de nieuwe regeling nog eens uit de doeken.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Een familielid inschakelen in je eenmanszaak: mag dat?

12 januari 2017 door Johan Helsen

Onverwacht een groot order binnengehaald? De rush van de feestdagen of soldengekte in de winkel? Soms heb je als zelfstandige letterlijk handen tekort. Gelukkig mag je op zo’n moment een familielid of andere bereidwillige laten bijspringen. Daar bestaat het statuut van zelfstandige helper voor.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Een raad van advies voor je kmo? Dit zijn de voordelen

05 januari 2017 door Francis Denoo

De termen ‘raad van bestuur’ en ‘raad van advies’ roepen misschien vooral associaties op met grote bedrijven en dito structuren. Toch kan zo’n adviserend orgaan ook voor kmo’s van goudwaarde zijn. Als toetssteen voor je ondernemersideeën bijvoorbeeld. Francis Denoo van GUBERNA, het Instituut voor Bestuurders, zet enkele voordelen op een rij.  

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

[fa icon="comment"] 0 Reacties

Geschreven door

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via [email protected] of meld je aan als guestblogger