<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1807140382886183&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Aanmelden Xerius Drive >

7 tips voor een betere werk-privébalans

02 maart 2017 door Evelien Verschroeven

werk- en privébalans

Over werkbaar en wendbaar werk voor werknemers is al veel inkt gevloeid. Maar over zelfstandigen wordt zelden gerept. Nochtans blijkt uit recent onderzoek dat veel zelfstandigen worstelen met hun werk-privébalans. Herkenbaar? Dan komen deze 7 gouden tips zeker van pas:

1. Breng structuur in je dag

Als zelfstandige heb je veel vrijheid, maar het risico is een gebrek aan structuur. Probeer daarom zoveel mogelijk te werken tijdens de gewone werk- en schooluren. Plan op weekbasis in wat je wanneer wil doen en hou voldoende tijd vrij voor onvoorziene omstandigheden of dringende zaken. Verder is een to-dolijst een handig instrument. Zo verlies je geen enkele taak uit het oog en kan je elke avond schrappen wat je hebt afgewerkt.

Deze blogpost bevat nog meer tips rond timemanagement.

2. Plan ook je vrije tijd in 

Bij een overlopende agenda zijn het halfuur joggen, de avond op café of het gezinsuitstapje de eerste activiteiten die eraan moeten geloven. Zonde, want dat zijn net je fysieke en mentale opkikkers. Daarom doe je er goed aan om ook je privétijd te plannen in je agenda, hoe vreemd dat ook klinkt. Voorzie vaste momenten om met je gezin iets te ondernemen of beoefen samen een hobby. Ook vaste routines inbouwen helpt, zoals present tekenen aan de keukentafel op het etensuur bijvoorbeeld.

3. Creëer een werkplaats

Werk je thuis, al is het maar af en toe? Maak dan niet van je hele huis je bureau, maar kies een vaste afgesloten werkplek. Het is immers pas door de deur van je kantoor of atelier achter je dicht te trekken, dat je echt thuis kunt komen.

4. Blijf baas over je smartphone

Wie wil, kan de klok rond beschikbaar zijn voor zijn klanten. De vraag is echter of dat ook zo gezond is. Grijp niet bij elke rinkel of bliep naar je smartphone, maar antwoord wanneer het in jouw planning past. Om ongestoord te kunnen doorwerken check je bijvoorbeeld best niet vaker dan 4 keer per dag je e-mail. En al eens gedacht om de uitknop van je devices te zoeken en enkele uren digitale detox in te lassen?

5. Zeg gerust eens neen

Voel je soms de druk om op alles te schieten wat beweegt? Weet dan dat niet elke kans die zich aandient, uitdraait in een voordeel voor je bedrijf. Hou al zeker de boot af als je twijfels hebt over de haalbaarheid. Je vertelt beter op voorhand aan je klant dat je de opdracht niet ziet zitten, dan dat je je belofte niet kan waarmaken.

Hetzelfde verhaal voor je privéleven: om je batterijen op te laden is ontspanning een absolute must. Maar je vrienden zullen het heus niet kwalijk nemen dat jij door een deadline één keer verstek laat gaan. Niets is trouwens stresserender dan op restaurant of café de hele tijd te moeten mailen of bellen met een klant of leverancier.

6. Durf te delegeren

Dat je zelf de touwtjes in handen wil houden, is logisch. Toch is het efficiënter om bepaalde taken uit te besteden. Het is immers de enige manier om voldoende tijd over te houden voor de dingen die niemand van jou kan overnemen. Verspil ook geen tijd aan taken die te weinig opleveren. Hoe je het makkelijkste je prioriteiten bepaalt? Door af en toe na te denken over je klanten en welke van je activiteiten het meest winstgevend kunnen zijn.

7. Laad je batterijen op

Om fysiek fit te blijven zijn evenwichtig eten, voldoende slaap en lichaamsbeweging onontbeerlijk. Maar ook mentaal en emotioneel moet je je reserves op peil houden. Een hobby of andere interesse naast het werk is ideaal om je gedachten te verzetten, net zoals quality time met familie en vrienden.  

Tot slot nog deze kanttekening: je werk en privéleven breng je niet één keer in balans, het is een continu aandachtspunt. Geregeld kritisch evalueren hoe het gesteld is met je werkorganisatie, stressniveau en timemanagement is dan ook de boodschap. En vraag zeker ook de mening van je omgeving. Blijft de weegschaal in de verkeerde richting doorslaan en raak je er zelf niet uit? Dan kan ook coaching soelaas brengen.

Evelien Verschroeven

Geschreven door Evelien Verschroeven

Evelien heeft meer dan 10 jaar ervaring in het coachen van starters, start-ups en teams waardoor ze een breed inzicht heeft gecreëerd in de opstart en doorgroei fase van de start-ups. Haar sterke punt is de coaching op de ondernemer, de founders of het start-up team. Haar passie ligt bij innovatie, ondernemerschap en co-creatie. Ze beschikt over eens groot netwerk binnen het ecosysteem van start-ups in Vlaanderen en Brussel en legt voor Xerius de brug naar deze dynamische starterswereld.

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger