<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1807140382886183&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Aanmelden Xerius Drive >

Bedrijf tijdelijk stopzetten? Zo laat je je vennootschap slapen

20 juli 2016 door Touria Oulhadj

Bedrijf_tijdelijk_stopzetten_Zo_laat_je_je_vennootschap_slapen.jpegStaan je activiteiten tijdelijk op een erg laag pitje? Dan kan je overwegen om je vennootschap tijdelijk on hold te zetten. Het voordeel van zo’n ‘slapende’ vennootschap: dat je een vrijstelling krijgt van vennootschapsbijdrage. We leggen je haarfijn hoe je hiervoor te werk gaat.

Stel: je bent een tijd arbeidsongeschikt door een ongeval of ziekte. Of je zaak is een hele poos onbereikbaar door wegenwerken. Of je trekt enkele jaren naar het buitenland. In die gevallen kan je je vennootschap een jaar of langer on hold zetten. Of, in vakjargon: laten slapen. Op papier blijft je onderneming dan gewoon bestaan, maar tijdelijk voert ze geen enkele activiteit uit. Zodra je activiteiten een volledig kalenderjaar stil liggen, krijg je een vrijstelling van vennootschapsbijdrage.

Vraag een attest van non-activiteit aan

Die non-activiteit moet je wel bewijzen bij je sociaal verzekeringsfonds. Dat doe je aan de hand van een attest van non-activiteit. Dat dien je in bij de FOD Financiën, waar de dienst Controle-Vennootschappen onderzoekt of je onderneming aan de voorwaarden voldoet. Zo mag er gedurende het volledige kalenderjaar geen enkele beweging zijn op de rekeningen van je vennootschap.

De verjaringstermijn hiervoor is 5 jaar. Bezorg je het attest van non-activiteit in 2016, dan kan teruggekeken worden tot 2011. Op basis van een attest van non-activiteit, kunnen de vennootschapsbijdragen dus tot 5 jaar worden terugbetaald. 

Zet eventueel ook je zelfstandigenstatuut stop

Met een attest van non-activiteit mag je vennootschap dan officieel in slaap zijn, je zelfstandigenstatuut verlies je er niet door. Tenzij je ook je handelshoedanigheid en btw stopzet bij je ondernemingsloket. Dan ben je niet langer zelfstandig en hoef je ook geen sociale bijdragen meer te betalen.

Terug wakker schudden is heel eenvoudig

Ben je er klaar voor om opnieuw aan de slag te gaan? Dan heft de non-activiteit zich op zodra er weer beweging komt op je professionele rekeningen. Heb je ook je sociaal statuut stopgezet, dan moet je wel opnieuw aankloppen bij je ondernemingsloket en je sociaal verzekeringsfonds om je aansluiting terug in orde te brengen of je gelijkstelling wegens ziekte stop te zetten.

Die snelle doorstart is een van de voordelen van deze regeling en meteen ook hét verschil met een vereffening of ontbinding. In dat geval schrapt het ondernemingsloket namelijk alle gegevens van je vennootschap uit de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Beslis je om na enkele jaren de draad weer op te pikken, dan moet je opnieuw vanaf nul starten.

  • Is je vennootschap laten slapen de juiste keuze? Leg je oor te luisteren bij je boekhouder of accountant en hak de knoop bewust door.
Touria Oulhadj

Geschreven door Touria Oulhadj

Touria Oulhadj werkt bij Xerius als expert vennootschappen. Ondernemers met vragen over hun vennootschapsbijdrage kunnen steeds bij Touria terecht.

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger