<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1807140382886183&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Aanmelden Xerius Drive >

Crowdfunding: 5 voordelen van geld ophalen bij het publiek

15 september 2016 door Evelien Verschroeven

crowdfunding-5-voordelen-van-geld-ophalen-bij-het-publiek.jpeg

Na vele jaren op een laag pitje, komt crowdfunding nu eindelijk van de grond in ons land. Geld ophalen bij het grote publiek vooral een piste voor starters die rood licht kregen bij de bank? Niets is minder waar: ook als gevestigde ondernemer kunnen vele kleintjes een grote kapitaalinjectie maken. We zetten 5 voordelen op een rij.

Crowdfunding – ook wel crowdfinancing genoemd – is een innovatieve manier om projecten te financieren: je haalt online geld op bij een grote groep van kleine investeerders. Ondernemingen en financierders vinden elkaar op zogeheten crowdfundingplatformen.

Op de website van de Belgische Crowdfunding Federatie (BCF) vind je een overzicht van de belangrijkste initiatieven in ons land. Maar je kan natuurlijk nog gebruik maken van buitenlandse platformen. Sommige richten zich tot een specifieke ondernemersgroep of sector, bij andere kan iedereen met een briljant idee aankloppen. Kortom, de voorwaarden en de manier van werken verschillen van platform tot platform.

Deze innovatieve financieringsvorm heeft enkele unieke troeven in huis:

1. Sneller schakelen

Bij een financiële instelling neemt het goedkeuringsproces van je kredietaanvraag al snel verschillende maanden in beslag. Een crowdfundingcampagne, daarentegen, gaat stukken sneller. Op enkele dagen – of soms al na enkele uren - heb je het nodige kapitaal bij elkaar gesprokkeld.

2. Feedback van ambassadeurs

Draai je al een tijd mee in de ondernemerswereld, dan kan je bogen op een uitgebreid netwerk van klanten, leveranciers en prospecten. Op die community kan je een beroep doen om je nieuwe idee financieel een zetje te geven. Maar er is meer: bij de lancering van je crowdfundingcampagne zal je ook meteen te weten komen of je nieuwe idee aanslaat bij je doelgroep of waar er eventueel nog moet worden bijgeschaafd.

3. Crowdfunding = marketing

Het proces van crowdfunding is eigenlijk al meteen de eerste grote marketingcampagne voor je nieuwe project. Om er ruchtbaarheid aan te geven moet je immers alle registers opentrekken. Bovendien zijn al die kleine investeerders ambassadeurs die willen dat ‘hun’ project een succesverhaal wordt. Zij zullen het dus op hun beurt onder de aandacht brengen van hun netwerk. En wie weet wordt je idee opgepikt door de media, of kom je er mee in het vizier van een grote privéinvesteerder.

Belangrijk: stel je project zo realistisch mogelijk voor op het platform en maak zeker geen beloftes die je misschien niet kan nakomen. Zo starten je investeerders met de juiste verwachtingen aan hun crowdfundingavontuur.

4. Vele beloningsmogelijkheden

Je hangt niet vast aan de rentevoet die de bank je oplegt. Afhankelijk van het gekozen platform beslis jij wat je je investeerders teruggeeft. Soms krijgen zij hun geleende geld terugbetaald, soms ontvangen ze een beloning in natura, aandelen of een deelname in de winst.

Let wel: kies je voor crowdfunding met aandelenparticipaties, dan kan de veelheid aan aandeelhouders voor een grotere complexiteit zorgen bij het beslissingsproces over je project achteraf. 

5. Deel van de financieringsmix

Je bent natuurlijk niet verplicht om je project enkel en alleen met crowdfunding te financieren. Ook een combinatie met een klassieke financiering bij de bank of andere financieringsvormen behoort tot de mogelijkheden.

Wil je crowdfunding uitproberen? Steek dan zeker eerst je licht op bij je boekhouder. Hij kan je met raad en daad bijstaan om deze financieringsvorm volgens de regels van de kunst in te zetten.

Meer weten? Neem deel aan het Crowdfunding Congres 2016

Wereldwijd halen ondernemers miljarden op en ook bij ons slaat het systeem aan: in de eerste helft van 2016 haalden ze al meer dan 13 miljoen euro op. Daarmee groeit ook de behoefte om trends te duiden en expertise te delen. Daarom organiseren Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland en het crowdfunding agency Douw&Koren het allereerste crowdfundingcongres in ons land.


Wanneer? Woensdag 21 september
Waar? Het ALM in Berchem


Meer informatie over het programma en tickets vind je op www.crowdfundingcongres.be, Facebook en Twitter.

Evelien Verschroeven

Geschreven door Evelien Verschroeven

Evelien heeft meer dan 10 jaar ervaring in het coachen van starters, start-ups en teams waardoor ze een breed inzicht heeft gecreëerd in de opstart en doorgroei fase van de start-ups. Haar sterke punt is de coaching op de ondernemer, de founders of het start-up team. Haar passie ligt bij innovatie, ondernemerschap en co-creatie. Ze beschikt over eens groot netwerk binnen het ecosysteem van start-ups in Vlaanderen en Brussel en legt voor Xerius de brug naar deze dynamische starterswereld.

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger