<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1807140382886183&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Aanmelden Xerius Drive >

De 7 hoofdzonden van de ondernemer: laat jij je soms vangen?

24 augustus 2016 door Britt Marlier

de-7-hoofdzonden-van-de-ondernemer.jpgAls ondernemer heb je lak aan platgetreden paden. Het zijn net de uitdaging en de bijbehorende risico’s die je een kick geven. Maar misschien laat je je net daardoor ook wel eens vangen aan een van de zeven hoofdzonden. Gelukkig staan we telkens klaar met het tegengif:

1. Hoogmoed

Zelfvertrouwen: het is jouw kers op de taart om klanten en investeerders te overtuigen en je product- of dienstenaanbod te laten stralen. Maar trop is te veel. Vergeet niet dat je ook gebreken hebt. En wie zichzelf overschat, loopt onherroepelijk tegen de lamp. Omring je met adviseurs die het hoofd koel houden en ervoor zorgen dat jij met beide voeten op de grond blijft staan.

2. Gierigheid

Je zaak laten groeien doe je door je opbrengst opnieuw te investeren. Het omgekeerde is ook waar: gierigheid zet vaak een rem op de ontplooiing van je activiteiten. Bovendien geeft het een slechte indruk naar de buitenwereld toe. Want als jij al niet bereid bent om in je bedrijf te investeren, wie dan wel? 

3. Onkuisheid

Blijf trouw aan je plan en verlies jezelf niet in korte bevliegingen. Wat niet betekent dat je moet ondernemen met oogkleppen op: je koers bijsturen op basis van relevante suggesties kan je zaak alleen maar ten goede komen.

4. Afgunst

Op businesstrip in de VS een aantrekkelijk idee gespot waar misschien ook hier muziek in zit? Fijn, maar zomaar andermans succes kopiëren lukt meestal niet. Elke markt zit immers anders in elkaar. Maak dus eerst je huiswerk en zet op basis daarvan je eigen actieplan op poten.

5. Gulzigheid

Het is logisch dat je als ondernemer de touwtjes stevig in handen wil houden. Maar is jouw motto steevast ‘wat je zelf doet, doe je beter’? Bedenk dan dat het onmogelijk is om alles van a tot z op te volgen, zeker wanneer je bedrijf groeit. Baken dus duidelijke rollen, verantwoordelijkheden en doelstellingen af en wijs deze toe aan je partner(s) en eventuele medewerkers.

6. Gramschap

Een duidelijke rolverdeling is broodnodig, net zoals een geoliede samenwerking.  Maar als ondernemer moet je op cruciale momenten wel de leiding durven nemen. Ook als je met je medeoprichter(s) alles netjes in twee verdeelt, moet iemand de moeilijke knopen doorhakken. Deel het vermogen dan ook op volgens die verhouding, anders zullen de frustraties op den duur hoog oplopen.

7. Gemakzucht

Veel mensen vertonen uitstelgedrag en schuwen confrontaties. Maar in het zakendoen is deze houding nefast. Want ook vervelende taken en dito gesprekken horen erbij. En klopt er iets niet, grijp dan meteen in, hoe lastig ook. Anders zit je achteraf met de gebakken peren.

 

Ben jij immuun voor al deze ondernemerszonden of durf je ook wel eens in de val te trappen? Of omgekeerd: vind je het geen probleem dat ondernemers hiertegen zondigen? We horen het graag in de comments!

Britt Marlier

Geschreven door Britt Marlier

Britt Marlier werkt al 5 jaar als Conversation manager & Content marketeer bij Xerius. Britt gebruikt haar liefde voor content en social media om zoveel mogelijk mensen bewust te maken van de mooie kanten en de vele kansen van het ondernemerschap.

ebook_starten_met_netwerken

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger