<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1807140382886183&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Aanmelden Xerius Drive >

De werkgeversgroepering: deel je personeel met collega-ondernemers

02 februari 2017 door Tamara Troucheau

werkgeversgroepering

Het zakenleven is vaak even onvoorspelbaar als het weer: tegenover piekmomenten waarop je planning overstroomt, staan er kalmere periodes waarin je het gerust met een paar handen minder kan redden. Dan kan je bijvoorbeeld een werkgeversgroepering oprichten. Dat gaat zo in zijn werk:

Stel dat je een lasser in dienst hebt, maar dat je in de eerste maanden van het jaar traditioneel weinig laswerk ingepland hebt. Terwijl een bedrijf uit de buurt die extra vakman net in die periode met open armen ontvangt. Of: net zoals twee andere kmo’s in het industriepark wil je een chauffeur in dienst nemen, maar geen van jullie drie heeft genoeg werk om hem een fulltime contract aan te bieden. In beide gevallen is het interessant om bijvoorbeeld een werkgeversgroepering op te zetten. Alleen loert de verboden terbeschikkingstelling – koppelbazerij in de volksmond – al snel om de hoek als je het niet correct aanpakt.

Een aparte overkoepelende structuur

De werkgeversgroepering – soms ook cosourcing genoemd – maakt het mogelijk om samen met een aantal andere ondernemers en binnen een afzonderlijke structuur personeel aan te werven. De autonome organisatie treedt op als werkgever en zet het personeel aan het werk bij jou en je collega-ondernemers. De verschillende bedrijven die deel uitmaken van de groepering zijn evenwel hoofdelijk aansprakelijk voor eventuele sociale en fiscale schulden. De juridische structuur kan immers enkel een economisch samenwerkingsverband (esv) of een vereniging zonder winstoogmerk (vzw) zijn.

Naast flexibiliteit zijn aan de formule nog flink wat voordelen verbonden: je deelt de kosten voor de werknemer(s) en ze krijgen een voltijdse arbeidsovereenkomst in plaats van een deeltijds contract bij jou of een van je collega’s. De formule stimuleert dus de tewerkstelling. Verder is het dé manier om kennis en ervaring uit te wisselen, want je kunt je medewerkers zowel intern als extern mobiliseren.

Nieuw elan voor bestaande formule

De werkgeversgroepering zag al enkele jaren geleden het licht, maar tot nu toe bleef ze relatief onbekend bij het grote publiek. Waarop Minister van werk Kris Peeters – in het kader van de wetgeving rond werkbaar en wendbaar werk – de formule op een aantal punten bijstuurde. Zo werd ze vooral voor kleine bedrijven toegankelijker.

Enkele aanpassingen: een werkgeversgroepering mag voortaan niet meer dan 50 werknemers bevatten. En net zoals vóór de hervorming moet je nog steeds een toelating aanvragen bij de FOD WASO om er een te mogen oprichten. Maar de procedure is een stuk korter geworden. En heb je de toelating op zak, dan geldt die meteen voor onbepaalde duur.

Lees meer over de nieuwe voorwaarden voor de werkgeversgroepering op de site van SD Worx.

Tot slot nog deze kanttekening: de werkgeversgroepering is niet de enige formule om personeel te delen met andere bedrijven. Dat kan bijvoorbeeld ook via een tweede arbeidsovereenkomst, detachering of aanneming. Overweeg je om samen met enkele collega-ondernemers een werkgeversgroepering op poten te zetten of op een andere manier medewerkers uit te wisselen? Steek dan zeker je licht op bij een juridisch adviseur. De legal consultants van SD Worx weten perfect waar je moet op letten en staan je met raad en daad bij om alles volgens de regels van de kunst toe te passen.  

Tamara Troucheau

Geschreven door Tamara Troucheau

Tamara Troucheau, Advanced Legal Consultant, is sinds 2011 werkzaam bij SD Worx. Ze deed ruime ervaring op bij het adviseren in het sociaal recht in een internationale context alsook nationaal arbeids- en socialezekerheidsrecht. Zo adviseert zij in de praktijk ook veelvuldig over terbeschikkingstelling, aanneming en schijnzelfstandigheid. Tamara kent dus alle valkuilen die hiermee gepaard gaan.

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger