<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1807140382886183&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Aanmelden Xerius Drive >

Fusie of overname? Zo neem je de menselijke factor in rekening

09 december 2016 door Sam Furnier

fusie-of-overname-zo-neem-je-de-menselijke-factor-in-rekening.jpeg

Van een groter marktaandeel over kostenefficiëntie tot een uitbreiding van je activiteiten: op bedrijfseconomisch vlak zijn de voordelen van een bedrijfsfusie of -overname legio. De integratie van beide organisaties, daarentegen, is andere koek. Meer zelfs: 7 op 10 fusies en overnames falen. Vaak heeft dat te maken met een gebrek aan aandacht voor de menselijke kant van de zaak.

Een fusie of overname is een complex proces waarin je best niets aan het toeval overlaat. Alleen gebeurt het nog te vaak dat overnemers of gefusioneerde bedrijven in hun vlucht vooruit louter naar het financiële plaatje kijken en het delicaatste aspect van allemaal daarbij uit het oog verliezen: hoe gaan we de twee organisaties en hun bijbehorende cultuur verzoenen? Vijf tips om hier vanaf dag één rekening mee te houden:

1. Bekijk of een match überhaupt mogelijk is

Neem, naast bedrijfseconomische aspecten, zeker ook een aantal HR-factoren mee in de doorlichting van je potentiële fusie- of overnamepartner. Wat is de missie van het bedrijf? Welke bedrijfswaarden draagt het hoog in het vaandel? Maar ook: hoe zit het met de loon- en arbeidsvoorwaarden? Zo kun je al meteen inschatten of een huwelijk tussen beide organisaties een haalbare kaart is. Want hoe dieper het water, hoe lastiger de integratie.

Blijken de verschillen na deze analysefase onoverbrugbaar? Wees dan ook niet verlegen om het fusie- of overnametraject af te blazen.

2. Communiceer gestroomlijnd over de deal

Dat tijdens de contractfase alle ogen gericht zijn op juridische en financiële aangelegenheden, is logisch. Maar probeer toch ook al goede afspraken te maken met de andere partij over de dagen net na de deal. Wanneer wordt er gecommuniceerd met medewerkers, klanten en leveranciers? Op welke manier zal dat gebeuren? Wat vertellen we precies, en wat niet? Zeker om de medewerkers gerust te stellen is een gestroomlijnde en heldere communicatie tijdens die eerste dagen een absolute must.

3. Betrek de werkvloer bij elke stap in de integratie

De vele vraagtekens waar de medewerkers mee zitten, zorgen voor gespannen zenuwen of soms zelfs paniek. Schep dus duidelijkheid door hen nauwgezet te betrekken bij elke verandering die het gevolg is van de fusie of overname. Leg hen bijvoorbeeld uit waarom je beslist om over te schakelen op het softwareplatform van de andere partij en wat de switch voor hen concreet zal inhouden.

4. Ga voor het beste van de twee werelden

Bij overnames probeert de overnemer wel eens zijn eigen systemen, structuren en cultuur door te drukken. Onder het motto: we hebben de grootste financiële slagkracht, dus we zijn ook de slimste. Wat natuurlijk niet altijd waar is. Bovendien is zo’n werkwijze nefast voor het engagement van de medewerkers van het overgenomen bedrijf. Zij worden overstelpt door een tsunami aan veranderingen en voelen zich niet langer thuis. Waarmee de deur op een kier wordt gezet voor een uittocht van de beste krachten.

5. Besef dat het niet op een-twee-drie kan

Zijn de overheadprocessen intussen gelijkgeschakeld en het nieuwe organigram uitgerold? Denk dan niet dat de kous af is. Een integratietraject kan makkelijk drie à vier jaar in beslag nemen. Blijf in heel die periode alert voor de verschillende historiek van medewerkers en de gevoeligheden die hiermee gepaard kunnen gaan. Of: ook bij een fusie of overname is geduld een schone deugd.

Sam Furnier

Geschreven door Sam Furnier

Sam Furnier is CEO van Maes Compressoren uit Deinze. Hij voerde er een verandertraject door en schreef zijn ervaringen neer in het boek ‘De olifant in de kamer’ (2014). In 7 stappen legt hij daarin uit hoe inspirerend leiderschap in zijn werk gaat. Hij heeft ook een eigen blog en is CEO van Perfect Talent.

ebook je loon als zelfstandig bedrijfsleider

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger