<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1807140382886183&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Aanmelden Xerius Drive >

Je EORI-nummer aanvragen bij import of export? Zo ga je te werk

04 april 2017 door Leen Vanherck

EORI-nummer aanvragen

Voer je je producten uit buiten de EU? Dan heb je al enkele jaren een EORI-nummer op zak. Sinds begin 2017 is deze unieke douanecode echter ook verplicht voor al wie goederen importeert uit niet-EU-lidstaten. In 3 vragen en antwoorden leggen we je uit wat je te doen staat.

Economic Operator Registration and Identification, kortweg EORI, is een uniek identificatienummer dat het contact met de douaneautoriteiten een stuk vlotter laat verlopen. Aan de hand van dat nummer wordt je bedrijf immers meteen herkend in PLDA, het automatisch douaneaangiftesysteem. Het nummer is geldig in de hele Europese Unie en je vraagt het aan in de lidstaat waar je bedrijf gevestigd is.

Wie heeft een EORI-nummer nodig?

Zolang je binnen de EU-grenzen actief blijft, hoef je je van EORI niets aan te trekken. Maar zodra je uitvoert naar of invoert uit een niet-EU-lidstaat, moet je zo’n nummer hebben. Voor Belgische bedrijven is het EORI-nummer hetzelfde als het btw-nummer. Maar dat komt niet zomaar automatisch in de EORI-databank terecht. Daar moet je de douaneautoriteiten expliciet je toestemming voor geven door een EORI-nummer aan te vragen.

Hoe vraag ik het EORI-nummer aan?

Xerius Ondernemingsloket kan je EORI-registratie in orde brengen. Daarvoor bezorg je ons de identificatiegegevens van je bedrijf en van een contactpersoon. Ongeveer 48 uur na de aanvraag is de registratie rond.

Vraag je EORI-nummer aan via Xerius.

Is het EORI-nummer voor invoer hetzelfde als dat voor uitvoer?

Doe je aan export, dan heb je normaal al langer een EORI-nummer. Deze identificatie kan je voortaan ook gebruiken voor je douaneaangifte bij invoer. Je hoeft dus geen nieuw nummer aan te vragen.

Twijfel je of je bedrijf al dan niet in de EORI-databank zit? Voer dan je btw-nummer – voorafgegaan door BE en zonder punten of spaties – in de validatietool van de Europese Commissie in en je komt het meteen te weten.

Leen Vanherck

Geschreven door Leen Vanherck

Leen werkt al 14 jaar als teamverantwoordelijke bij Xerius Ondernemingsloket. Dankzij haar dagelijks contact met boekhouders en ondernemers is ze een expert in opstartformaliteiten van zelfstandigen.

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger