<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1807140382886183&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Aanmelden Xerius Drive >

Klaar voor het nieuwe jaar? 6 vragen en antwoorden

15 december 2016 door Debby Buys

klaar-voor-het-nieuwe-jaar-6-vragen-en-antwoorden.jpeg

De eindejaarsperiode: het moment bij uitstek om met familie door te brengen en de kerstboom te versieren. Maar ook om je onderneming klaar te stomen voor het nieuwe jaar. Vink als zelfstandige deze 6 to-do’s af vooraleer je de champagne ontkurkt. Zo zet je jezelf en je zaak alvast schrap voor 2017.

1. Sociale bijdragen verhogen of verlagen? 

Lag je inkomen dit jaar hoger dan je had verwacht? Dan vraag je best een verhoging van je sociale bijdragen aan. Doe je dat niet, dan betaal je volgend jaar een (te) laag percentage en krijg je later de rekening gepresenteerd. Heb je in 2016 een lagere omzet gedraaid dan drie jaar terug? Dan maak je met objectieve bewijsstukken aanspraak op een vermindering van sociale bijdragen.  Let wel: wie een vermindering aanvroeg maar toch meer verdiende dan verwacht, moet vóór 31 december zeker bijstorten in zijn reserve. Anders volgt een boete.

Wanneer je dit jaar te veel sociale bijdragen hebt betaald, krijg je het verschil uiteraard terugbetaald tijdens de regularisatie. Betaalde je te weinig, kan bijpassen dankzij deze 4 opties.

2. Langs geweest bij de boekhouder?

Om te investeren is het nooit te laat. Check wel eens bij je boekhouder of het dit jaar nog de moeite loont om extra investeringen af te schrijven. Hij kan je bijvoorbeeld vertellen of het interessant is om dit jaar nog een nieuwe firmawagen te kopen.

3. Aanvullend pensioen afgesloten?

Heb je een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen, beter bekend onder de afkorting VAPZ? Check dan zeker of je voor het einde van het jaar je premies hebt betaald. Het fiscale voordeel is namelijk niet min: de bijdragen zijn niet alleen 100% aftrekbaar, ze helpen je ook tot 20% besparen op je sociale bijdragen. Nog geen aanvullend pensioen? Dit zijn je voordelen als je er dit jaar nog werk van maakt.

4. Wenkend pensioen?

Het pensioen regelen is voor veel zelfstandigen een complexe zaak. Een goede en tijdige voorbereiding zorgt voor gemoedsrust. Ga je het komende jaar met pensioen? Dan zijn dit de 3 mogelijke scenario's voor je sociale bijdragen.

5. Andere vennootschapsvorm?

Misschien is 2017 de start van een volgend hoofdstuk voor je bedrijf. Je zaak stond immers niet stil sinds je startte met je zelfstandige activiteit, of de stap zette van eenmanszaak naar vennootschap. Twijfel je of je ondernemingsvorm je zaak als gegoten zit? Steek zeker je licht op bij je boekhouder.

6. Baby op komst?

Hoewel menig ondernemer zijn bedrijf beschouwt als een kind, kan niets tippen aan het moederschap. Vanaf 1 januari 2017 verandert de moederschapsregeling voor vrouwelijke zelfstandigen. Je geniet dan van een langer moederschapsverlof en van een vrijstelling van sociale bijdragen, in het kwartaal na je bevalling. Intussen behoud je al je  sociale rechten.

En last but not least: al aan een nieuwjaarskaartje gedacht? Toon aan je klanten dat je aan hen denkt en verras ze met deze attentie. Geen must, maar een kleine moeite waar je steevast mee scoort. Veel geld of tijd hoef je daar niet aan te spenderen. Op het internet vind je tal van gratis tools waarmee je in een-twee-drie je nieuwjaarswens vorm geeft. Ook wij doen het online. Hou tijdens de kerstperiode onze Twitter- of Facebookpagina in de gaten!

Debby Buys

Geschreven door Debby Buys

Debby Buys werkt al meer dan 24 jaar bij Xerius. In haar job als Sales Manager ondersteunt ze boekhouders en accountants en stimuleert ze het ondernemerschap.

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger