<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1807140382886183&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Aanmelden Xerius Drive >

Meer startupmentaliteit in je zaak? Vijf eenvoudige ingrepen

02 december 2016 door Dirk De Boe

meer-startupmentaliteit-in-je-zaak-vijf-eenvoudige-ingrepen.jpeg

Startups: ze slagen erin om innovatief uit de hoek te komen en lijken met het grootste gemak in te spelen op de nieuwste trends. Hun geheim? Continu signalen oppikken uit de markt en die vertalen naar hun eigen business. Met enkele eenvoudige ingrepen kan je die mentaliteit ook binnenbrengen in jouw organisatie.

‘Mijn grootste nachtmerrie?  Dat een concurrent met iets nieuws op de proppen komt dat ik zelf ook had kunnen bedenken’, vertrouwde een ondernemer mij een tijdje geleden toe. Om nog maar te zwijgen over een zakelijk concept dat je businessmodel – of bij uitbreiding dat van je hele sector – zou kunnen ondermijnen.

Maar hoewel het er in onze maatschappij meer dan ooit op aankomt om je voelsprieten uit te steken, zorgt de dagelijkse rush ervoor dat veel gevestigde ondernemingen dat niet voor elkaar krijgen. Met deze eenvoudige technieken breng je daar verandering in:

1. Het ideeënboekje

Je ziet het vaak bij grafische ontwerpers of artiesten: in een boekje – of op een Pinterest-board – houden ze goede ideeën bij. Met zo’n notaboekje op zak stimuleer je jezelf en je medewerkers om interessante vondsten bij te houden. Pak je het verzamelen van ideeën liever wat eigentijdser aan, dan kan je ook met een ideeënforum starten. Ideeën delen, analyseren en evalueren doe je bijvoorbeeld tijdens een maandelijks overlegmoment.

2. Een ander paar ogen

Nieuwe medewerker aan boord? Laat hem als kennismaking met de werkvloer de eerste week meelopen in de verschillende afdelingen en alles noteren wat volgens hem beter of gestroomlijnder kan. Ook collega’s enkele dagen van job laten wisselen behoort tot de mogelijkheden om met een frisse blik naar producten, diensten of werkprocessen te kijken.

3. Klachten als uitgangspunt

Ook van je klanten zelf kan je heel wat opsteken, en daarvoor hoef je ze niet eens te bestoken met enquêtes of evaluatieformulieren. Organiseer een brainstorm met je verkopers en bundel de courantste vragen, klachten en frustraties van de gebruikers van je producten of diensten. Gebruik die vervolgens als uitgangspunt voor een evaluatie van je aanbod en service.

4. Over de bedrijfsmuren heen

Hoe specifiek jouw vraag of probleem ook mag zijn: het mechanisme dat een uitweg biedt, is vast al in een andere sector of op een ander product toegepast. Toch hebben veel bedrijven nog steeds de neiging om alleen in een hoekje een oplossing te zoeken voor hun probleem. Maak komaf met die mentaliteit en betrek andere bedrijven, binnen of buiten je eigen branche. Concreet kan je als volgt te werk: zoek twee collega-ondernemers en omschrijf elk je specifieke probleem. Ga bij je collega’s op bezoek en speur ter plaatse samen naar oplossingen, elk vanuit je eigen invalshoek.

5. Een plek om te brainstormen

Sommige ondernemers zonderen zich tijdens een innovatiebootcamp enkele dagen af om hun creativiteit de vrije loop te laten. Misschien is dat voor jou een brug te ver, maar het klopt wel dat een andere omgeving helpt om even de dagelijkse tred te doorbreken. Voorzie daarom in je bedrijf een aparte ruimte waarin je kunt samenkomen om te brainstormen of van ideeën te wisselen, over afdelingen heen.

Tot slot: je observatiekracht – en die van je medewerkers – verhogen, doe je niet op een-twee-drie. Het is een ingesteldheid die moet groeien. Daarom is het ook belangrijk dat je geen enkel idee bij voorbaat afschiet. Niet alleen omdat het demotiverend is, maar ook omdat de meest onrealistische piste samen met enkele andere ideeën soms toch een sterk concept kan opleveren.

Dirk De Boe

Geschreven door Dirk De Boe

Dirk deed zijn liefde voor innovatie en creativiteit op als ingenieur bij Philips. Inmiddels heeft hij verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder Creashock, een klassieker bij ondernemers. Dirk brengt graag de creatieve microbe over op kleine of grote groepen tijdens lezingen, workshops, brainstormsessies of innovatietrajecten.

Gratis e-book: Lean starten

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger