<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1807140382886183&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Aanmelden Xerius Drive >

Het nieuwe aanvullend pensioen voor eenmanszaken onder de loep

13 december 2017 door Daan Weigand

pensioenovereenkomst voor zelfstandigen

Zelfstandigen en hun pensioen: het blijft voer voor discussie. Hoewel loontrekkenden via hun sociale bijdragen nog altijd meer pensioenrechten opbouwen, gaat het stap voor stap met het zelfstandigenpensioen de goede richting uit. Zo komt er met de Pensioentoezegging voor Zelfstandigen (POZ) een extra fiscaalvriendelijke manier bij om een aanvullend pensioen op te bouwen.

Heel wat ondernemers hebben de eerste stap naar een stevigere appel voor de dorst al gezet met het fiscaal aantrekkelijke Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ). Aan een VAPZ kan je tot 8,17% van je netto belastbaar inkomen besteden. De perfecte basis dus, die je idealiter wel combineert met een bijkomende spaarformule.

Voor vennootschappen vormt de Individuele Pensioentoezegging (IPT) een prima extra buffer. Voor eenmanszaken was er lange tijd geen equivalent … Maar daar komt nu verandering in met de Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ).

De POZ: voor wie?

De POZ is een nieuwe voordelige spaarformule, specifiek geïntroduceerd voor:

  • vrije beroepers in hoofd- en bijberoep,
  • zelfstandigen met een eenmanszaak in hoofdberoep,
  • zelfstandigen met een eenmanszaak in bijberoep die minstens drie jaar actief zijn en een voldoende forfaitair minimum aan sociale bijdragen betalen,
  • meewerkende echtgenoten,
  • en zelfstandige helpers.

In de praktijk zal een POZ op z’n interessantst zijn als je tot een van de bovenstaande categorieën behoort, een minimaal netto jaarinkomen van 30.000 euro geniet en reeds over een VAPZ beschikt.

De voordelen van de POZ

  1. Je geniet een belastingvermindering van 30% op het moment van premiebetaling. Stort u dit jaar 5.000 euro in het kader van de POZ, dan levert dat een korting op van 1.500 euro op uw belastingsfactuur.
  2. Je krijgt een aantrekkelijk rendement op je gespaard bedrag.
  3. Combineren met andere pensioenspaarformules (zoals een VAPZ of sociaal VAPZ) gaat perfect en is sterk aangeraden.
  4. Meer spaarmogelijkheden: je totale pensioenopbouw mag tot 80% van je gemiddelde inkomen van de laatste drie kalenderjaren bedragen. De som van je wettelijk pensioen, je VAPZ en je POZ-pensioen mag - omgerekend naar een jaarlijkse rente - niet hoger zijn dan 80% van het gemiddelde inkomen van de laatste drie jaar als zelfstandige; .

Wat kan je al doen?

Tegen de zomer van 2018 wordt de maatregel normaal gezien als wet goedgekeurd en kan je een POZ opstarten. Nog even wachten dus, maar intussen kan je wel al een afspraak maken met een pensioenadviseur van Xerius om na te gaan of de POZ iets voor jou is. Je kan met vragen ook bellen naar 078 05 00 72 of mailen naar contact@xerius.be.

Meer nieuws volgt in de komende maanden, dus stay tuned!

Daan Weigand

Geschreven door Daan Weigand

Daan heeft 9 jaar ervaring in de verzekeringssector, waarvan 4 bij Xerius. Dagelijks adviseert en begeleidt hij ondernemers bij de opbouw van hun aanvullend pensioen.

Pensioensparen als zelfstandige

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger