Het nieuwe aanvullend pensioen voor eenmanszaken onder de loep

21 september 2016 door Daan Weigand

nieuwe-aanvullend-pensioen-voor-eenmanszaken.jpgZelfstandigen en hun pensioen: het blijft voer voor discussie. Hoewel loontrekkenden via hun sociale bijdragen nog altijd meer pensioenrechten opbouwen, gaat het stap voor stap met het zelfstandigenpensioen de goede richting uit. Dankzij een nieuwe regeling krijgen eenmanszaken vanaf 2017 een nieuwe, fiscaalvriendelijke manier om hun pensioen op te bouwen.

Gratis infographic: Pensioensparen als zelfstandige  Ontdek hoeveel je kan besparen op je sociale bijdragen en belastingen.  

Heel wat ondernemers hebben de eerste stap naar een stevigere appel voor de dorst al gezet: het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) is een essentiële piste om hun pensioenspaarpot verder te spijzen – en wel om deze vijf redenen. Toch blijft een VAPZ al bij al beperkt: je mag er maximum 8,17% van je netto belastbaar inkomen aan besteden.

De Individuele Pensioentoezegging (IPT) geeft daarbovenop nog extra voordelen, maar die is enkel voorbehouden voor zelfstandigen met een vennootschap. Dat verschil wordt straks voor 370.000 eenmanszaken weggewerkt, met de gloednieuwe Pensioentoezegging voor Zelfstandigen (POZ).

POZ: wat, hoe, wanneer?

Het voorstel is nog niet in een wet gegoten, maar dat is een kwestie van tijd. Naar alle verwachtingen ziet de POZ vanaf 2017 het licht. De formule is heel gelijkaardig aan die van de IPT – en heeft dus dezelfde voordelen:

  1. De premies zijn aftrekbaar als beroepskost, wat een stevig belastingvoordeel oplevert.
  2. Je krijgt een aantrekkelijk rendement op je premies.
  3. Combineren met andere pensioenspaarformules (zoals een VAPZ of sociaal VAPZ) kan perfect.
  4. Je kan veel meer sparen dan bij een VAPZ (je totale pensioenopbouw mag tot 80% van het gemiddelde van je laatste 3 jaarlijkse brutolonen bedragen).

Volgende stappen

Zodra het voorstel officieel is (in 2017 dus), kan je een Pensioentoezegging voor Zelfstandigen nemen. Nog even afwachten dus, maar intussen kan je wel al een afspraak maken met een pensioenadviseur van Xerius om na te gaan of de POZ iets voor jou is. Zodra we meer weten, houden we je op de hoogte.

 

Tip: we naderen stilaan het einde van 2016 – het ideale moment om te checken hoe je je pensioen – en je inkomsten! – dit jaar nog kan optimaliseren. Heb je nog geen VAPZ, dan kan je er nog altijd een afsluiten. En zo een pak minder belastingen en tot 20% minder sociale bijdragen betalen.

Daan Weigand

Geschreven door Daan Weigand

Daan heeft 7 jaar ervaring in de verzekeringssector, waarvan 2 bij Xerius. Dagelijks adviseert en begeleidt hij ondernemers bij de opbouw van hun aanvullend pensioen.

Pensioensparen als zelfstandige

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via [email protected] of meld je aan als guestblogger