Het nieuwe aanvullend pensioen voor eenmanszaken onder de loep

13 december 2017 door Daan Weigand

pexels-photo-302810.jpeg

Zelfstandigen en hun pensioen: het blijft voer voor discussie. Hoewel loontrekkenden via hun sociale bijdragen nog altijd meer pensioenrechten opbouwen, gaat het stap voor stap met het zelfstandigenpensioen de goede richting uit. Zo komt er met de Pensioentoezegging voor Zelfstandigen (POZ) vanaf 2018 een extra fiscaalvriendelijke manier bij om een aanvullend pensioen op te bouwen.

Heel wat ondernemers hebben de eerste stap naar een stevigere appel voor de dorst al gezet met een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ). En daar hebben ze deze vijf goede redenen voor. Toch blijft zo’n VAPZ alleen te beperkt als buffer: je kan er immers maar maximum 8,17% van je netto belastbaar inkomen aan besteden. Een extra alternatief is dus geen overbodige luxe.

Voor vennootschappen bestaat al de voordelige Individuele Pensioentoezegging (IPT), voor eenmanszaken was er lange tijd geen equivalent. Met de nieuwe Pensioentoezegging voor Zelfstandigen (POZ) komt daar verandering in.  

De POZ: wat, hoe, wanneer?

Voor vrije beroepers, zelfstandigen met een eenmanszaak in hoofd- of bijberoep, meewerkende echtgenoten en zelfstandige helpers vormt de POZ de perfecte aanvulling op het VAPZ. De voordelen van de POZ:

  1. Je geniet een belastingvermindering van 30%.
  2. Je krijgt een aantrekkelijk rendement op je gespaard bedrag.
  3. Combineren met andere pensioenspaarformules (zoals een VAPZ of sociaal VAPZ) gaat perfect.
  4. Meer spaarmogelijkheden: je totale pensioenopbouw mag tot 80% van je gemiddelde inkomen van de laatste drie kalenderjaren bedragen.

Wat kan je al doen?

Zodra de maatregel officieel een wet is – in 2018 normaal gezien – kan je een POZ opstarten. Nog even wachten dus, maar intussen kan je wel al een afspraak maken met een pensioenadviseur van Xerius om na te gaan of de POZ iets voor jou is. Je kan met vragen ook bellen naar 03 609 63 97 of mailen naar contact@xerius.be.

Meer nieuws volgt in de komende maanden, dus stay tuned!

Daan Weigand

Geschreven door Daan Weigand

Daan heeft 7 jaar ervaring in de verzekeringssector, waarvan 2 bij Xerius. Dagelijks adviseert en begeleidt hij ondernemers bij de opbouw van hun aanvullend pensioen.

Pensioensparen als zelfstandige

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger