<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1807140382886183&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Aanmelden Xerius Drive >

Sara Jansen: “Ik verloor mijn hart aan mijn bijberoep”

24 oktober 2017 door Heidi Regemortel

van bijberoep naar hoofdberoepAls tiener raakte Sara Jansen gefascineerd door nailart. Ze volgde allerlei schoonsheidstrainingen zodat ze haar passie in bijberoep kon uitvoeren. Onderweg trotseerde ze enkele tegenslagen, maar ze krabbelde telkens weer recht. Tot ze de balans tussen hoofd- en bijberoep dreigde kwijt te raken. Sara stelde zichzelf de vraag: "Ga ik vol voor mijn bijberoep of focus ik me op mijn hoofdberoep?" De rest is geschiedenis. “De beste keuze die ik ooit heb gemaakt”, zegt ze glunderend.

Wat? Beauty-Glamour, schoonheidssalon
Wie? Sara Jansen, koos haar bijberoep als schoonheidsspecialiste over haar hoofdberoep

“The only way to do great work is to love what you do.” Aan het woord is Steve Jobs, niet Sara Jansen. Al is zijn leuze wel van toepassing op haar. Sara raakte van kindsbeen af geïnteresseerd in schoonheid en maakte er eerst haar bij- en dan haar hoofdberoep van. Gaandeweg besefte ze immers dat ze zich niet gelukkig voelde in haar toenmalige job. Nu is haar werk haar passie.  

Waar is je interesse in schoonheid ontstaan?

Op het einde van mijn middelbare studies botste ik op een website waar er kunstwerken werden gecreëerd op 1 cm². Mijn liefde voor nailart was geboren. Ik schreef me direct in voor een opleiding en gebruikte mijn familie en vrienden als proefpersonen.

Ik werkte mijn middelbare studies af, maar verder studeren stond niet op mijn verlanglijstje. Ik wou me vooral verdiepen en specialiseren in mijn hobby, maar had daarnaast een fulltime job nodig om de rekeningen te betalen. Toen ik een commerciële functie beet had – die ik in het begin graag uitvoerde – vulde ik mijn vrije tijd met een resem schoonheidsgerelateerde opleidingen. Zo kon ik van mijn hobby stapsgewijs mijn bijberoep maken.

Wanneer besloot je om van je bijberoep je hoofdberoep te maken?

Ik haalde voldoening uit mijn bijberoep en mijn cliënteel breidde stelselmatig uit. Tussendoor volgde ik een cursus hair extensions. Al was niet alles rozengeur en maneschijn. Zo bestelde ik ooit voor 7.000 euro een lading clip-in extensions via een Roemeense website. De levertijd was twee weken, maar ik wacht er nog altijd op.

Na verloop van tijd kon ik me minder opladen voor mijn hoofdberoep. Helaas komt een ongeluk nooit alleen en was ik toen ook een tijdje arbeidsongeschikt door een mislukte meniscusoperatie. Ik kreeg toen veel tijd om na te denken en zag twee opties: ongelukkig worden in mijn hoofdberoep of mijn dromen waarmaken door vol voor mijn bijberoep te gaan. Het is het tweede geworden.

Hoe kijk je terug op die beslissing?

Als de beste keuze die ooit heb gemaakt. Een jaar later slaagde ik voor de examens en was mijn diploma een feit. Maar ook als fulltime schoonheidsspecialiste blijf ik me bijscholen. Zo volgde ik een cursus visagie om mijn partner Arjan – die werkt als fotograaf – te helpen bij fotoshoots. Op weekdagen werkte ik in mijn atelier en in de weekends stond ik Arjan bij. Plots ging het hard.

Arjan en ik zijn uiteindelijk verhuisd omdat we de successen opstapelden en ons huis – dat ook dienst deed als praktijk – te klein werd. Onze nieuwe woning is ingedeeld in vijf verschillende praktijkruimtes: schoonheidsbehandelingen, zonnebank, spray tan en nagel- en fotostudio. Ook werk ik nu samen met een andere schoonheidsspecialiste en nagelstyliste. Op mijn webshop bied ik nagelproducten aan voor zelfstandige stylistes en op zaterdag organiseer ik workshops. Mijn honger blijft groot. Sinds november ben ik samen met Arjan dan ook begonnen met een eigen kledinglijn.

Welke levensles geef je onze lezers nog mee?

Er is niets mis met een tegenslag, zolang je recht krabbelt en er iets uit leert.

Uit elke tegenslag kan je nieuwe inspiratie putten. Dat elk nadeel z’n voordeel heeft, beseften ook deze landbouwondernemers uit Sint-Gillis Waas. Ontdek hun verhaal en 4 tips om het tij te keren.

Jong, creatief en benieuwd naar de laatste ondernemersverhalen?

Schrijf je in voor onze blog >
Heidi Regemortel

Geschreven door Heidi Regemortel

Heidi Regemortel werkt al 4 jaar bij Xerius. In haar job als regioverantwoordelijke ondersteunt ze dagelijks boekhouders en accountants en stimuleert ze het ondernemerschap.

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger