<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1807140382886183&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Aanmelden Xerius Drive >

Je bedrijf overlaten: dit kan je leren uit de ervaringen van Jan

22 november 2017 door Debby Buys

je bedrijf overlatenVan loontrekkende in de maritieme sector over bloeiende vennootschap tot de verkoop van zijn zaak. Op het eerste zicht lijkt het ondernemersverhaal van Jan in mineur te eindigen. Maar van zijn beslissingen heeft Jan nog geen seconde spijt. Meer zelfs: intussen onderneemt hij opnieuw, maar niet meer aan 200 kilometer per uur. Het opmerkelijke relaas van een ondernemer die, met een trouwe boekhouder aan zijn zij, nooit echt afscheid nam van de maritieme business.


Wat? Een ondernemer die zijn zaak verkocht en een nieuw bedrijf opstartte

Wie? Jan, ex-zaakvoerder van een Gents maritiem bedrijf

Ooit was Jan een beloftevolle voetballer. Maar een knietrauma op zijn 20e fnuikte zijn droom. Na zijn studies ging hij aan de slag in een totaal andere wereld: de maritieme sector, die hem ontzettend passioneerde. Op zijn 30ste, in 1995, besliste hij om - met behulp van zijn opgebouwde netwerk - een eigen zaak te starten. Eerst was er wat angst om uit de gouden kooi te stappen, maar uiteindelijk kon Jan in een goede verstandhouding het bedrijf verlaten.

Gas geven

Jan besefte al snel dat het ondernemerschap heel wat facetten telt: zelf knopen doorhakken, nieuwe klanten zoeken, de cashflow bewaken, noem maar op. Toch gingen de zaken erg goed. Acht jaar later, in 2000, besliste Jan om twee jongere vennoten te benoemen. Ze kregen elk 25% van de aandelen en Jan behield de helft. 

Vandaag kijkt Jan met positieve gevoelens terug op zijn vliegende start. Hij ziet één minpunt: zijn inschattingsvermogen. Dat kweek je volgens hem vooral door ervaring, waardoor je ook via andere invalshoeken gaat experimenteren. Als jonge ondernemer geef je gretig gas. Precies daarom is het cruciaal dat je je van bij de start laat bijstaan door een boekhouder. Die zorgt ervoor dat je geen overhaaste beslissingen neemt.

Boekhouder Steven als vertrouwenspersoon

Die adviseur vond Jan in Steven, met wie het onmiddellijk klikte. Daarvoor was Jan klant bij een andere boekhouder, maar daar zat het vertrouwen niet goed. En dat is meteen Jans belangrijkste advies voor starters: ga op zoek naar een boekhouder die past bij je zaak. Die is cruciaal, want hij of zij geeft je raad over de juiste investering, zorgt ervoor dat kosten en afschrijvingen op de juiste manier gebeuren, en ga zo maar door. Dat advies is onbetaalbaar!

Na al die jaren heeft Jan met Steven een echte vertrouwensrelatie uitgebouwd en zijn ze zelfs vrienden geworden.

Moeilijke verkoop

Maar in 2015 kreeg Jan een zware dip, zowel mentaal als fysiek. Het werk in de maritieme sector, 24 op 7, was enorm stressvol. Omdat Jan meer tijd voor zichzelf, zijn gezin én zijn gezondheid wou, besliste hij om zijn bedrijf over te laten. Een moeilijke keuze, want zijn zaak was ook zijn kind. Maar door gezondheidsredenen ging hij er toch mee door. 

Bij de verkoop kwamen heel wat dingen kijken, zoals de waarde van het gebouw, de aandelen en andere financiële zaken. Hoewel Jan vanaf het begin heel open was ten opzichte van zijn vennoten, kwam er toch een kink in de kabel. Zodra het over geld ging, leerde hij zijn vennoten op een minder positieve manier kennen. Zij plaatsten ook minder vertrouwen in Steven, precies door zijn hechte band met Jan. Uiteindelijk moest Jan veel water bij de wijn doen. Té veel: de verkoop werd beneden zijn verwachtingen afgesloten.

Ondernemersbloed kruipt waar het niet gaan kan

Achteraf beseft Jan dat hij zich beter had kunnen informeren. Misschien had hij de hulp moeten inschakelen van een externe overnameadviseur. Voor wie overweegt om een bedrijf te verkopen of over te nemen, is dat meteen Jans belangrijkste advies: informeer je grondig en laat je omringen door de juiste partners. Want een overname is specialistenwerk.

Toch heeft Jan geen spijt van zijn keuze. Zijn motto: als je als ondernemer voelt dat de passie wegebt, durf dan de stap te zetten en te ondernemen op een andere manier. En dat is precies wat hij deed. In 2016 richtte hij een nieuw bedrijf op, waarin hij logistiek advies geeft aan jonge bedrijven. En waar hij vooral niet meer het jachtige bestaan van vroeger kent. Eén ding is niet veranderd: ondernemen zit deze ervaren rot nog altijd in het bloed.

Jong, creatief en benieuwd naar de laatste ondernemersverhalen? 

Schrijf je in voor onze blog >

Deze ondernemer wou omwille van privacyredenen liever anoniem blijven. Daarom hebben we zijn naam en dat van zijn bedrijf niet vermeld. De naam Jan is louter fictief. 

Debby Buys

Geschreven door Debby Buys

Debby Buys werkt al meer dan 24 jaar bij Xerius. In haar job als Sales Manager ondersteunt ze boekhouders en accountants en stimuleert ze het ondernemerschap.

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger