<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1807140382886183&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Aanmelden Xerius Drive >

Filip Martin: “Meer plezier als ondernemer dan als medewerker”

26 oktober 2017 door Toon De Schutter

ondernemer, droomjobFilip had als student een lichte afkeer voor de verkoopsector. Nu doet hij niets liever en heeft hij er met zijn vennootschap ‘Quality & Matters’ zelfs zijn broodwinning van gemaakt. Filip vertelt hoe zijn liefde voor verkoop tot stand kwam en waarom hij zijn financiële comfortzone verliet om te ondernemen. “Was ik er maar vroeger aan begonnen”, blikt hij terug.

Wat? Vennootschap Quality & Matters

Wie? Filip Martin, net als Johan Stoffels, vennoot van Quality & Matters

Johan Stoffels en Filip Martin importeren en vertegenwoordigen in België een 40-tal artisanale voedsel- en drankenproducenten. Met Quality & Matters leveren ze voedingswaren aan supermarkten (Colruyt, Spar, Delhaize), cateringbedrijven (o.a. Belgocatering), delicatessenwinkels en kruidenierszaken. De hoofdstukken van Filip Martins verhaal komen overeen met spreekwoorden die elke ondernemer zou moeten kennen. 

Zelfkennis, het begin van alle wijsheid

Na eerst 2 jaar rechten te hebben gestudeerd, ben ik overgeschakeld naar A1 bedrijfsbeheer met optie marketing. Eén ding was zeker: ik wou absoluut niet in de verkoopsector terechtkomen. Bij verkoop zag ik namelijk vooral het stereotiepe profiel van deur-aan-deurverkoper voor me. Pas op de werkvloer besefte ik dat verkopen toch in mijn bloed zat en dat ik mijn eigen baas wou worden.

Ik heb eerst een jaar bij de Generale Bank als loketbediende gewerkt. Daarna ging ik aan de slag bij een expediteur. Zo kon ik me inwerken in de wereld van import en export. Na anderhalf ben ik er doorgegroeid tot vertegenwoordiger. Na 8 jaar ben ik beginnen werken bij de Gouden Gids. Het eerste jaar als vertegenwoordiger, daarna als teammanager. In die laatste functie heb ik me volledig kunnen uitleven.

Waar het hart van vol is, loopt de mond van over

Tijdens mijn laatste twee jaren bij de Gouden Gids kreeg ik steeds meer zin om zelf iets op te starten. Tot dan toe stak ik mijn energie in het zoeken van nieuw cliënteel voor mijn werkgever. Een eigen project zou veel meer voldoening geven. Bovendien wou ik mijn eigen baas zijn en er op termijn financieel ook beter van worden. Er is echter een groot verschil tussen denken over een eigen zaak, en daadwerkelijk de stap zetten naar het ondernemerschap. Zeker als je een goed loon hebt, aangevuld met bedrijfswagen en andere extralegale voorwaarden.

Toen hielp het lot een handje. Na een verschil in visie met mijn rechtstreekse verantwoordelijke bij de Gouden Gids, stopte onze samenwerking. Ik moest van nul herbeginnen. Maar ik was niet van plan om dit als loontrekkende te doen. Na 2 maanden heb ik alles op een rij gezet en nagedacht over waar ik goed in was: met mensen samenwerken en hen motiveren. Dat wou ik combineren met een van mijn grootste passies: koken.

Smeed het ijzer als het heet is

Het toeval wil dat een vriendin net een beenhouwerij had overgenomen. We staken de koppen bij elkaar en – met de hulp van een boekhouder – richtten we een firma op in traiteursactiviteiten. Onze samenwerking was echter een kort leven beschoren omdat ik meer de nadruk wilde leggen op kwaliteit. Toen ben ik als freelance kok in de horeca begonnen, maar na verloop van tijd raakte mijn work-life balance uit evenwicht. Ik had namelijk mijn huidige vrouw leren kennen, en intussen werd mijn dochter ouder. Horeca en gezinsleven waren nog moeilijk te combineren.  

Daarna ben ik in zee gegaan met mijn vennoot. Zo kon ik werk en privé combineren en kon mijn passie volgen: voeding verkopen. Het aangenaamste aspect van het zelfstandigenstatuut? Datis de vrijheid om je tijd volledig zelf in te delen. Doordat ik nu een grotere verantwoordelijkheid heb, werk ik liever en kom ik meer tot rust. Ik zou niet meer kunnen werken voor iemand anders. Moest ik de klok terug draaien, had ik veel vroeger de stap gezet naar het ondernemerschap. Al moet ik er bij zeggen dat ik als loontrekkende veel ervaring heb opgedaan.  

Aan toekomstige ondernemers raad ik aan te netwerken. Door jezelf te omringen met ervaren mensen uit verschillende sectoren, verhoog je je slaagkansen drastisch!

Jong, creatief en benieuwd naar de laatste ondernemersverhalen?

Schrijf je in voor onze blog >
Toon De Schutter

Geschreven door Toon De Schutter

Toon De Schutter werkt al 6 jaar als accountmanager bij Xerius. Hij komt dagelijks in contact met starters en gevestigde ondernemers. Op een persoonlijke manier brengt hij zijn kennis van opstartformaliteiten, sociale bijdragen, verzekeringen en pensioenopbouw over.

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger