<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1807140382886183&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Aanmelden Xerius Drive >

“Verzekering Gewaarborgd Inkomen garandeert leven in plaats van overleven.”

05 december 2017 door Marc Hellemans

Verzekering Gewaarborgd InkomenHet kan iedereen overkomen: een tegenslag die je carrière tijdelijk of, zoals in het geval van Bart, definitief stillegt. Niet het gedroomde traject als ondernemer, maar de juiste verzekeringen konden Bart’ financiële kater gelukkig verzachten. Om andere ondernemers te behoeden voor geldproblemen die bij arbeidsongeschiktheid kunnen optreden, deelt hij enkele wijze tips.

Wat? Ex-zelfstandige in een familiebedrijf

Wie? Bart

In 1992 nam Bart de zaak van zijn vader over: een mooi aannemersbedrijf met drie werknemers, gespecialiseerd in verwarming en sanitair. Aangezien Bart al altijd een handige harry was, kon hij er zich als werkende bedrijfsleider volop uitleven. De ondernemersmicrobe zit trouwens in de familie: Bart’ vrouw baat een kapsalon uit en hun zoon werkt in de familiezaak. 

Ziekte-uitkering niet voldoende

In 2012, op 50-jarige leeftijd, kreeg Bart meer en meer last van kortademigheid en hoestbuien. Kort daarna werd een ernstige longziekte vastgesteld. Medicatie alleen kon niet baten: het harde verdict van een dubbele longtransplantatie volgde snel. Na de operatie en revalidatie werd duidelijk dat hij om gezondheidsredenen de boeken definitief moest toedoen. Ook de personeelsleden konden de draad niet zomaar oppikken: daarvoor ontbrak het hen aan ervaring.

Die opdoffer had stevige financiële gevolgen. Van een maandelijks inkomen van 3.500 euro zou Bart terugvallen op een ziekte-uitkering van ongeveer 1.000 euro. Bovendien had hij net geïnvesteerd in de zaak, wat plots zinloos was geworden. Gelukkig had Bart zich, op aanraden van zijn vader, al vanaf de start als ondernemer ingedekt tegen loonverlies bij ziekte en ongeval. 

Gelukkig optimaal verzekerd

Bart heeft twee verzekeringen tegen loonverlies. Eén verzekering betaalde hem een jaar lang een kleine dagvergoeding. Maar het meeste nut haalt Bart uit zijn verzekering Gewaarborgd Inkomen. Daarvan krijgt hij 1.500 euro per maand, tot hij 60 wordt. Die leeftijd had Bart zelf gekozen, omdat hij vanaf 60 jaar vervroegd met pensioen zou kunnen gaan. Voor zijn pensioenaanvulling vanaf 60 jaar heeft Bart gespaard in vastgoed, waardoor hij zijn beperkt pensioen als zelfstandige kon opkrikken.

Alles was dus door Bart goed geregeld, maar door de pensioenhervorming kan Bart nu ten vroegste op 63 met pensioen. Indien hij dit had geweten had hij zijn gewaarborgd inkomen tot 65 afgesloten. Nu zal Bart het vanaf 60 jaar met 1500 euro per maand minder moeten doen.

Als Bart nu terugblikt op het einde van zijn loopbaan, beseft hij dat hij uiteindelijk het beste uit zijn financiële situatie heeft kunnen halen. Dat hij al langer beschermd was door een Gewaarborgd Inkomen, bleek een geluk bij een ongeluk. Iemand die plots ziek wordt, kan namelijk niet zomaar even snel nog een arbeidsongeschiktheidsverzekering nemen. Zonder die bescherming zou Bart’ huidige financiële situatie een stuk dramatischer zijn.

Tips van Bart voor andere ondernemers:

1. “Besteed genoeg tijd aan het bekijken én vergelijken van bijkomende verzekeringen zoals een Gewaarborgd Inkomen en pensioenaanvulling. Die kunnen immers het verschil tussen leven en overleven garanderen. Denk goed na over de looptijden van polissen en de eventuele termijn van je eigen risico.”

2. “Ook specifieke verzekeringen zoals de schuldsaldoverzekering zijn heel belangrijk als je met een zware ziekte geconfronteerd wordt. Overlijd je, dan bepaalt die verzekering mee de financiële last die doorschuift naar de overlevende partner.”

3. “Vergeet ook je pensioenaanvullingen, zoals de VAPZ voor zelfstandigen of IPT voor vennootschappen, niet. Zodat wanneer je je wettelijk pensioen zal ontvangen je niet teveel moet inboeten aan levensstandaard, of dat deze zoals in het geval van Bart zelfs terug kan stijgen na je pensionering.”

Jong, creatief en benieuwd naar de laatste ondernemersverhalen?

Schrijf je in voor onze blog >

Deze ondernemer wou omwille van privacyredenen liever anoniem blijven. Daarom hebben we zijn naam en dat van zijn bedrijf niet vermeld.

Marc Hellemans

Geschreven door Marc Hellemans

Marc Hellemans werkt al 30 jaar bij Xerius. Als partnerships manager staat hij dagelijks in contact met (startende) ondernemers en hun federaties. Marc is expert in sociale bijdragen en de opstartformaliteiten van een zelfstandige.

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger