<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1807140382886183&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Aanmelden Xerius Drive >

Vincent over het familiebedrijf: “Medezaakvoerders, ondanks andere visies”

21 november 2017 door Gert Boets

neem familiebedrijf overIn 1984 stampte Piet een eenmanszaak uit de grond, gespecialiseerd in het plaatsen van verwarmingen en sanitair. Nu staan zijn zonen Vincent en Bram aan het roer en hebben ze vijf medewerkers in dienst. Al ging die transformatie niet altijd van een leien dakje. Zo was het overdragen van de bedrijfsaandelen van vader op zonen niet eenvoudig. Ook lopen in een familiebedrijf werk en privé soms in elkaar over. “Maar ik zou het zo opnieuw doen”, vertelt huidig zaakvoerder Vincent enthousiast.

Wat? Een kmo en familiaal installatiebedrijf voor verwarmingen en sanitair

Wie? Zaakvoerder Vincent (samen met broer Bram)

Van Piets eenmanszaak tot Vincent en Brams kmo met vijf medewerkers en twee managementvennootschappen. Het verhaal van deze familiezaak leest als een trein. Vincent vertelt hoe hij met zijn broer de aandelen van zijn ouders overnam en een burn-out overwon.

Eenmanszaak: het prille begin

De eerste jaren na mijn schoolperiode heb ik een stagecontract in ons familiebedrijf gecombineerd met avondschool sanitair en bedrijfsbeheer. Daarna besloot ik een bvba op te richten zodat ik als zelfstandige mijn ouders kon helpen bij de uitbouw van ons familiebedrijf. Mijn broer Bram volgde hetzelfde traject. In 2004 vervoegde hij ons als vennoot nadat hij eerst aan de slag was als stagiair. Mijn moeder nam de klantenadministratie en de facturaties voor haar rekening, mijn vader leerde ons alle kneepjes van het vak.

De successen bleven niet uit: we namen twee fulltime installateurs aan om de projecten te kunnen bolwerken. Toch moesten we allemaal langer en harder werken. Een gezonde work-life balance kwam steeds meer in het gedrang, ook omdat ik ondertussen vader was geworden van twee dochters. In de lente van 2014 kondigde mijn vader zijn pensioen aan.

Familiebedrijf: overname aandelen

Op dat moment bezaten mijn ouders samen 60% van de aandelen, mijn broer en ik elk 20%. Bram en ik wilden hun aandelen overnemen. Maar het feit dat we nog drie broers en zussen hebben die niet werkten in het bedrijf, bemoeilijkte de zaak. Ik ben eerst mijn licht gaan opsteken bij Xerius. Daar legden ze mij enkele mogelijkheden voor en verwezen ze me door naar onze boekhouder. Om familiale discussies te vermijden moest er een waardebepaling van de zaak worden uitgevoerd door een bedrijfsrevisor. Daar kwam nog bij dat onze boekhouder op pensioen ging.

TFRS Accountancy heeft ons uiteindelijk – en enorm goed – begeleid bij de overname. Aangezien Bram en ik andere visies hadden over onder andere pensioenvoorziening en lonen, richtten we elk een managementvennootschap op. Daartussen sloten we ook een overeenkomst af, zodat onze samenwerking vlekkeloos kon verlopen. Maar ook na de overname en met het bijklussen van onze gepensioneerde vader, bleef de werkdruk hoog.

Het belang van een work-life balance

Ik ben in een burn-out beland door een ongezonde work-life balance. Ik droeg een grote verantwoordelijkheid en beleefde te weinig quality time met mijn gezin. In die 6 à 7 maanden dat ik niet werkte, stonden mijn broer en onze – ondertussen 5 – medewerkers er alleen voor. Ze schakelden die periode allemaal een versnelling hoger. Daarom koos ik er bewust voor om niemand extra aan te nemen in die periode.

Die donkere periode in mijn loopbaan heeft mijn ogen doen opengaan. Zowel mijn broer en ik als onze medewerkers plannen sindsdien systematisch minder avond- en weekendwerk in. Nu is er bijna geen ziekteverzuim. Bram en ik hebben samen ook een cursus stressbeheersing en timemanagement gevolgd om onze samenwerking nog gesmeerder te laten verlopen.

Voor andere ondernemers heb ik twee lessen voor de prijs van één: bezoek je boekhouder bij een overname in je familiebedrijf en hou je verhouding werk-privé in evenwicht.

Jong, creatief en benieuwd naar de laatste ondernemersverhalen?

Schrijf je in voor onze blog >

Deze ondernemer wou omwille van privacyredenen liever anoniem blijven. Daarom hebben we zijn naam en dat van zijn bedrijf niet vermeld. De naam Vincent is louter fictief.

Gert Boets

Geschreven door Gert Boets

Gert Boets werkt al 14 jaar als regioverantwoordelijke bij Xerius. Dankzij zijn dagelijks contact met boekhouders en ondernemers is Gert een expert in sociale bijdragen en de opstartformaliteiten van een zelfstandige.

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger