<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1807140382886183&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Aanmelden Xerius Drive >

Het RIZIV Sociaal Statuut voor verpleegkundigen: hoe aanvragen?

09 september 2016 door Daan Weigand

riziv-sociaal-statuut-voor-verpleegkundigen-hoe-aanvragen.jpeg

Al wordt de kloof steeds kleiner, als voltijds zelfstandige geniet je niet dezelfde bescherming als een loontrekkende. Het komt er dus op aan om voor jezelf een sociaal vangnet te creëren. Als zelfstandig verpleegkundige krijg je daar voortaan een jaarlijkse bonus van 500 euro voor: het RIZIV Sociaal Statuut.

Het RIZIV Sociaal Statuut is een jaarlijkse bonus, voorlopig op 500 euro bepaald. Heel wat medische beroepen, zoals artsen of apothekers, hadden al langer recht op deze RIZIV-toelage. Vanaf 2016 zou die som er dus ook komen voor zelfstandige verpleegkundigen, al moet dat nog officieel in een koninklijk besluit gegoten worden. Voorlopig heeft de regering deze vijf voorwaarden opgesteld:

  1. Je hebt een officieel RIZIV-nummer (conventionering) zodat patiënten recht hebben op terugbetaling via hun ziekenfonds.
  2. Je werkt als zelfstandige in hoofdberoep.
  3. Je factureert jaarlijks tussen de 33.000 en 150.000 euro.
  4. Je past de derdebetalersregeling toe (dus je patiënten betalen enkel het eventuele remgeld).
  5. Je vraagt jaarlijks de toelage aan bij het RIZIV. In de praktijk zal Xerius je elk jaar een vooraf ingevuld formulier bezorgen.

Financieel zetje voor extra bescherming

Door een aantal bijkomende verzekeringen af te sluiten, bouw je voor jezelf extra sociale bescherming op. Met het RIZIV Sociaal Statuut wil de overheid zelfstandige verpleegkundigen aanmoedigen om hier werk van te maken. Dit zijn je opties:  

Uiteraard hoeft de verzekering van jouw keuze niet beperkt te blijven tot 500 euro. Voor een optimaal fiscaal voordeel – 100% van je geïnvesteerde bedrag is inmiddels aftrekbaar op je belastingbrief – kan je ook zelf nog bijpassen.

Volgende stappen

Zodra het koninklijk besluit is gepubliceerd, kan je een verzekering naar keuze (Sociaal VAPZ of Gewaarborgd Inkomen) nemen.

Daarna – vanaf 2017 – kan je dan voor het eerst een aanvraag indienen (op basis van het jaar 2016) voor het RIZIV Sociaal Statuut. Naar verwachting stort het RIZIV je eerste toelage dan begin 2018. Wil je echter dit jaar al profiteren van het fiscaal voordeel, dan kan je uiteraard nu ook een Sociaal VAPZ of Gewaarborgd Inkomen aanvragen dat je zelf financiert.

Wil je zeker zijn dat je de toelage niet misloopt, dan kan je een afspraak maken met een adviseur van Xerius. Hij of zij geeft je graag een woordje uitleg over de RIZIV-toelage en over een verzekering die past bij jouw situatie.

Daan Weigand

Geschreven door Daan Weigand

Daan heeft 9 jaar ervaring in de verzekeringssector, waarvan 4 bij Xerius. Dagelijks adviseert en begeleidt hij ondernemers bij de opbouw van hun aanvullend pensioen.

Pensioensparen als zelfstandige

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger