<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1807140382886183&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Aanmelden Xerius Drive >

Het RIZIV Sociaal Statuut voor verpleegkundigen: zo vraag je ze aan

31 januari 2018 door Daan Weigand

riziv verpleegkundigen

De kloof wordt steeds kleiner, maar een voltijds zelfstandige geniet nog altijd niet dezelfde sociale bescherming als een loontrekkende. Het komt er dus op aan om voor jezelf een sociaal vangnet op te zetten. Goed nieuws: sinds kort kan je daar als zelfstandig verpleegkundige een jaarlijkse toelage voor krijgen: het RIZIV Sociaal Statuut. Tot 31 maart kan je dit nog aanvragen voor de jaren 2016 en 2017.

Waarover gaat het?

Vrije beroepen zoals artsen, tandartsen, kinesisten en apothekers genieten al langer van het RIZIV Sociaal Statuut: een jaarlijkse financiële vergoeding van de overheid om in je sociale zekerheid als zelfstandige te investeren. Sinds kort kom je ook als zelfstandige verpleegkundige in aanmerking. 

Extra goed nieuws: je krijgt ook tot 31 maart 2018 de tijd om nog je RIZIV Sociaal Statuut voor 2016 en 2017 aan te vragen! Voor 2016 werd de premie vastgesteld op 500 euro, het bedrag voor 2017 wordt binnenkort bepaald in een koninklijk besluit. Kortom: een mooie bonus voor geen moeite.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor het RIZIV Sociaal Statuut moet je als zelfstandig verpleegkundige wel voldoen aan volgende voorwaarden:

  1. Je hebt een officieel RIZIV-nummer: je patiënten hebben recht op terugbetaling via hun ziekenfonds.
  2. Je werkt als zelfstandige in hoofdberoep.
  3. Van je gefactureerde prestaties moet het RIZIV in het betrokken jaar tussen de 33.000 en 150.000 euro hebben terugbetaald aan de patiënten.
  4. Officieel vraag je elk jaar de toelage zelf aan bij het RIZIV, maar in de praktijk kan Xerius je jaarlijks een vooraf ingevuld formulier bezorgen.

Belangrijk: dien je eerste aanvraag in uiterlijk op 31 maart 2018. De invulformulieren voor je aanvragen van 2016 en 2017 kan je bij ons aanvragen via contact@xerius.be. Ter info: als startende verpleegkundige met een 1e RIZIV-nummer kom je ook in aanmerking: je krijgt proportioneel een bijdrage toegekend.

Financieel zetje voor extra bescherming

Door bijkomende verzekeringen af te sluiten, bouw je als zelfstandige extra sociale bescherming op. Met het RIZIV Sociaal Statuut moedigt de overheid je aan om te investeren in een van deze opties:

  • Een Sociaal VAPZ (een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen): een combinatie van pensioensparen en bescherming tegen arbeidsongeschiktheid in één pakket.
  • Een Gewaarborgd Inkomen: de verzekering voor als je ziek of arbeidsongeschikt wordt.
  • Een combinatie van beide: een deel van de toelage gebruik je voor je Gewaarborgd Inkomen, de rest zet je opzij voor je pensioen.

Uiteraard hoeft de verzekering van jouw keuze niet beperkt te blijven tot het bedrag van het RIZIV Sociaal Statuut. 100% van het door jouzelf geïnvesteerde bedrag is aftrekbaar op je belastingbrief, dus voor een optimaal fiscaal voordeel kan je zelf ook gerust nog bijpassen.

Kortom: dien je aanvraag nu in!

Wil je dat Xerius je voor het gemak jaarlijks een vooraf ingevuld formulier bezorgt? Of wens je advies voor een optimale investering?

Neem snel contact op met een van onze experten, zodat je je premie zeker niet misloopt! Bel 078 05 00 72 of mail naar contact@xerius.be.

Daan Weigand

Geschreven door Daan Weigand

Daan heeft 9 jaar ervaring in de verzekeringssector, waarvan 4 bij Xerius. Dagelijks adviseert en begeleidt hij ondernemers bij de opbouw van hun aanvullend pensioen.

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger