<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1807140382886183&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Aanmelden Xerius Drive >

Veranderen van vennootschapsvorm: wanneer aan de orde?

01 september 2016 door Pieter Devloo

veranderen-van-vennootschapsvorm-wanneer.jpg

Toen je startte met je zelfstandige activiteit of de stap zette van eenmanszaak naar vennootschap, koos je voor een bepaalde vennootschapsvorm. Maar intussen stond je bedrijf niet stil. De vraag rijst dan ook of die vennootschapsvorm je vandaag nog altijd als gegoten zit. In deze concrete situaties is een bezoekje aan de boekhouder geen overbodige luxe.

1. Je wilt een betere afscherming tussen je bedrijf en je privébezittingen

Misschien koos je indertijd als startende zelfstandige met een bescheiden startkapitaal voor een vennootschap onder firma (vof) of een commanditaire vennootschap (comm.V). Toen was dat de ideale piste: voor de oprichting ervan hoefde je niet langs de notaris en zelfs met een symbolische euro was je vertrokken.

Maar er is een ‘maar’: als werkende vennoot in een vof of een comm.V ben je met je persoonlijke vermogen aansprakelijk voor de schulden van de vennootschap. Dat betekent dat het faillissement van je bedrijf meteen ook het faillissement van de verschillende vennoten kan betekenen.

Daarom stap je best over naar een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (bvba) zodra je voldoende kapitaal hebt opgebouwd. In deze ondernemingsvorm blijft je privé-eigendom namelijk altijd buiten schot. Om een bvba op te richten heb je een startkapitaal van 18.550 euro nodig, waarvan je minstens 6.200 euro effectief inbrengt in de vennootschap.   

2. Je overweegt om je te versterken met wisselende vennoten

Welke vennootschapsvorm je bedrijf ook heeft, vennoten laten in- of uittreden is altijd mogelijk. Wel gaat het doorgaans gepaard met een wijziging van de statuten – lees: een bezoek aan de notaris. Ben je op zoek naar meer flexibiliteit, dan is de coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (cvba) een interessante optie. Bij de start moeten er minstens drie vennoten zijn, maar je kan vennoten laten in- of uittreden zonder al te veel formaliteiten. Geen wonder dus dat de cvba een populaire vennootschapsvorm is voor groepspraktijken.

3. Je denkt eraan om je bedrijf over te dragen aan je kinderen

Nader je de pensioenleeftijd en wil je alvast starten met de overdracht van je vermogen aan de volgende generatie? In een bvba of nv kan dat voor problemen zorgen: schenk je je aandelen weg, dan  betekent dat juridisch gezien ook het einde van je zeggenschap als zaakvoerder.

Maar vorm je je vennootschap voor de schenking om tot een commanditaire vennootschap op aandelen (comm.VA), dan is dat probleem van de baan. Met deze formule kan je de meerderheid van de aandelen aan je kinderen schenken en tegelijk de touwtjes in handen blijven houden. Kortom, je kan aan successieplanning doen en toch nog een tijdje als zaakvoerder blijven meedraaien.

4. Je wilt verder doorgroeien en internationaliseren

In dat geval kan je een naamloze vennootschap (nv) oprichten. Deze vennootschapsvorm is courant bij middelgrote en grote ondernemingen die veel inkomsten genereren. Voor de oprichting heb je een startkapitaal van minstens 61.500 euro nodig, twee of meer vennoten en een raad van bestuur met tenminste drie bestuurders. Het voordeel van de nv: er is een volledige scheiding tussen de onderneming zelf en de aandeelhouders, die vaak anonieme investeerders zijn.

Overweeg je na het lezen van deze blog om van vennootschapsvorm te veranderen? Steek dan zeker eerst je licht op bij je boekhouder. Hij kan je vertellen welke formule op het lijf geschreven is van jouw ondernemersambities. Veranderen van vennootschap gaat hoe dan ook gepaard met een aantal administratieve formaliteiten. Bij het ondernemingsloket zetten we je graag op weg.

Pieter Devloo

Geschreven door Pieter Devloo

Accountant Pieter Devloo is zaakvoerder van VDV Accountants, een gerenommeerd boekhoudbedrijf met kantoren in Gent en Aalst. Pieter is gespecialiseerd in startersadvies aan zelfstandigen en kmo’s. Vanuit die expertise is hij ook docent bij Syntra Gent en een veelgevraagd gastspreker. Bij Pieter ligt de klemtoon op fiscale optimalisatie. Of, zoals hij het verwoordt: de weg van de minste belasting.

Ebook van eenmanszaak naar vennootschap

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger