<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1807140382886183&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Aanmelden Xerius Drive >

Verschoonbaarheid na faillissement: herbeginnen met een schone lei

05 augustus 2016 door Diane Van Broeck

verschoonbaarheid-na-faillissement-herbeginnen.jpegEen faillissement mag dan het einde van je zaak betekenen, de doodsteek voor je carrière als zelfstandige is het zeker niet. Heb je – ondanks financiële tegenslagen – altijd correct gehandeld, dan kan de Rechtbank van Koophandel je verschoonbaar verklaren: resterende schulden worden kwijtgescholden en je kan meteen met een schone lei herbeginnen. Wanneer is dat het geval?

Tijdens het faillissement worden al je activa te gelde gemaakt. Als er na aftrek van de kosten van het faillissement een overschot is, wordt die door de curator - die het faillissement behandelt - verdeeld over je schuldeisers. Wat je schuldeisers niet konden recupereren, mogen ze in principe na het faillissement terugvorderen. Tenzij je dus verschoonbaar bent.

Kanttekening: geen absolute vrijstelling

De vrijstelling is echter niet absoluut. Zo geldt verschoonbaarheid alleen voor schulden uit je beroepsactiviteit. Schadevergoedingen of schulden uit alimentatiegelden blijven dus lopen. Tot een maand na een positieve uitspraak van de rechter kunnen je schuldeisers je schoonbaarheid wel aanvechten. En zo alsnog een deel van hun vorderingen innen.   

Ander gevolg: omdat de spons ook over je schulden bij je sociaal verzekeringsfonds gaat, verlies je voor die periode je pensioenrechten. Begin je kort erna een nieuwe zaak en zijn je schulden nog niet verjaard, dan is het alsnog mogelijk om je pensioenrechten te beschermen na afbetaling.

Wanneer wordt verschoonbaarheid toegekend?

Verschoonbaarheid was vroeger een gunst, maar tegenwoordig kent de rechtbank dat standaard toe. Het wordt je enkel geweigerd als je niet ter goeder trouw handelde en bijvoorbeeld misdrijven beging zoals fraude of verduistering.

Foute inschattingen, een tekort aan klanten, ziekte, een gebrek aan ervaring … worden echter allemaal beschouwd als eigen aan een bedrijf runnen, en vormen dus geen reden om verschoonbaarheid te weigeren.                                                                                           

Wie komt in aanmerking?

Enkel jij – als natuurlijke rechtspersoon – kan verschoonbaar verklaard worden, niet je zaak of vennootschap. Ook partners of personen die zich borg gesteld hebben voor je zaak, worden mee verschoonbaar verklaard. Wie zich borg heeft gesteld voor een schuld, kan hier trouwens van bevrijd worden als hij kan aantonen dat die verbintenis niet in verhouding staat tot zijn vermogen.

Geweigerd: wat nu?

Er bestaat nog een optie om opnieuw te beginnen: na afbetaling van je schulden, inclusief intresten en kosten, kan je bij het Hof van Beroep een verzoek tot rehabilitatie indienen. Dat komt uiteindelijk op hetzelfde neer als bij verschoonbaarheid, alleen betaal je ervoor.

Diane Van Broeck

Geschreven door Diane Van Broeck

Diane Van Broeck werkt bij Xerius als klantenadviseur. Ondernemers met vragen over de faillissementsprocedure kunnen steeds bij Diane terecht.

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger