<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1807140382886183&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Aanmelden Xerius Drive >

Voorlopige sociale bijdragen: zo werkt je persoonlijke reserve

09 maart 2017 door Ann Schoenmaekers

Persoonlijk reserve

Lopen je zaken op wieltjes? Bij stijgende inkomsten doe je er goed aan om meer voorlopige sociale bijdragen te betalen.  Zo sta je over twee jaar niet voor onaangename verrassingen bij de definitieve afrekening. Je kan natuurlijk een verhoging aanvragen bij je sociaal verzekeringsfonds, maar wist je dat je ook spontaan kunt bijstorten in je persoonlijke reserve? Aan de hand van 3 veelgestelde vragen leggen we uit hoe dat in zijn werk gaat:

1. Wat is het verschil tussen ‘verhogen’ en spontaan bijstorten?

Nu de sociale bijdragen – sinds 2015 - anders berekend worden, kan je die ook verlagen of verhogen. Dat laatste is interessant wanneer je netto belastbaar inkomen vandaag structureel hoger ligt dan dat van drie jaar geleden. Door hogere voorlopige bijdragen te betalen, vermijd je bijbetalingen bij de regularisatie én betaal je minder belastingen omdat je netto belastbaar inkomen erdoor vermindert. Een verhoging vraag je aan bij je sociaal verzekeringsfonds. Dat herberekent het bedrag van je voorlopige bijdragen op basis van jouw inkomstenraming, zodat je elk kwartaal meer betaalt.

Maar je kan je voorlopige bijdragen ook opkrikken zonder bij je sociaal verzekeringsfonds aan te kloppen. Dat doe je door spontaan een hogere bijdrage te betalen, tot vier keer het maximumbedrag per jaar. Je stort het bedrag gewoon op het rekeningnummer dat op je laatste kwartaalafrekening vermeld staat. Je inschrijvingsnummer vermeld je als vrije mededeling. De vrijwillige supplementen komen in je persoonlijke reserve terecht en zijn – net zoals de verplichte bijdragen – fiscaal aftrekbaar.

Op het moment van de definitieve regularisatie wordt die ‘spaarpot’ opengebroken en berekend of je voldoende op voorhand hebt betaald. Spaarde je een te hoog bedrag, dan krijg je het verschil terug. Volstaat je spaartegoed niet, dan moet je alsnog bijpassen.

Belangrijk om te weten: niet alleen bij hogere inkomsten kan je via je persoonlijke reserve kosten besparen, ook in het geval van een bijdragevermindering is dat het geval. Merk je dat de verlaging achteraf ten onrechte was omdat je toch meer inkomsten had, dan krijg je een boete bij de regularisatie. Maar doe je, voor het einde van het jaar, een vrijwillige bijstorting om de definitieve herberekening op te vangen, dan krijg je die boete niet aangerekend.

2. Kan ik het geld in mijn persoonlijke reserve zelf beheren?

Binnen een lopend bijdragejaar – dus tot en met 31 december – kan je spontaan bijstorten. Heb je geen verminderingsaanvraag lopen, dan kan je het geld uit je persoonlijke reserve ook terugvragen. Wil je na 31 december nog bijstorten in je reserve van het vorige bijdragejaar, neem dan contact op met je sociaal verzekeringsfonds.

Voorbeeld: in 2017 moet Stefaan per kwartaal 1.107,79 euro (zonder index) aan voorlopige bijdragen betalen, berekend op zijn inkomen van 20.000 euro in 2013. De zaken gaan goed, en voor 2017 schat hij zijn inkomen op 50.000 euro. Dat komt overeen met een kwartaalbijdrage van 2.769,47 euro. Stefaan vraagt geen verhoging aan bij zijn sociaal verzekeringsfonds, maar stort spontaan een supplement in zijn persoonlijke reserve.

In november blijkt echter dat zijn inkomsten toch lager uitvallen dan verwacht, namelijk rond de 30.000 euro. Dat komt overeen met een kwartaalbijdrage van 1.661,68 euro. Stefaan vraagt om het bedrag in zijn reserves terug te storten. Dat moet hij wel voor 31 december doen, want anders blijft het gestorte bedrag in zijn reserve tot aan de definitieve herziening.

3. Ik heb een domiciliëring voor mijn voorlopige bijdragen. Hoe stort ik het supplement in mijn persoonlijke reserve?

Het handigste is om de storting in je persoonlijke reserve te doen na de 15e van de derde maand van het kwartaal. Vóór die datum stuurt je sociaal verzekeringsfonds immers de gegevens naar de banken met openstaande bedragen.

Stortte je al vóór de 15e? Neem dan contact op met je sociaal verzekeringsfonds om het bedrag manueel over te zetten naar je persoonlijke reserve. Zo blijft het kwartaal openstaan en gaat de domiciliëring gewoon door. Doe je dat niet, dan komt je spontane bijstorting niet in je reserve terecht, maar wordt het gebruikt om de openstaande facturen te betalen.

Tot slot nog dit: betaalde je al sinds begin 2016 voorlopige bijdragen, dan mag in de loop van 2018 je eerste regularisatie verwachten. Benieuwd hoe jouw eindafrekening voor 2016 zal uitvallen? Onze experts berekenen tot op de eurocent nauwkeurig hoeveel je dit jaar aan sociale bijdragen terugkrijgt of moet bijbetalen. Stel ons je vraag of maak een afspraak met een van onze adviseurs.

Ann Schoenmaekers

Geschreven door Ann Schoenmaekers

Ann Schoenmaekers werkt al 15 jaar als regioverantwoordelijke bij Xerius. Dankzij haar dagelijks contact met boekhouders en ondernemers is Ann een expert in sociale bijdragen en de opstartformaliteiten van een zelfstandige.

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger