<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1807140382886183&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Aanmelden Xerius Drive >

Loopbaanbegeleiding voor zelfstandigen: hoe werkt het?

24 april 2018 door Danny De Pourcq

Soms ben je zodanig met je zaak zelf bezig, dat je de ondernemer in jou zou vergeten. Zit je met vragen of twijfels rond je carrière, vaardigheden of werk-/privébalans? Aarzel dan niet om professioneel advies in te winnen via het voordelige systeem van loopbaanbegeleiding. Ontdek hoe het in z’n werk gaat.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Wat betekent het Zomerakkoord voor het zelfstandigenpensioen?

12 februari 2018 door Daan Weigand

Het is officieel: het fel besproken Zomerakkoord kent sinds 1 januari 2018 zijn eerste concrete uitwerkingen. Als boekhouder ben je dus maar beter goed op de hoogte – en voorbereid. Dit zijn alvast de belangrijkste gevolgen van het akkoord voor het (aanvullend) pensioen van je klanten.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Het Zomerakkoord 2018: wat moet je weten als boekhouder?

01 februari 2018 door Daan Weigand

Het fel besproken Zomerakkoord, dat sinds 1 januari 2018 zijn eerste concrete uitwerkingen kent, heeft belangrijke gevolgen voor startende en gevestigde zelfstandigen. Het volgende overzicht van de nieuwigheden helpt je alvast om je als boekhouder optimaal voor te bereiden.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Buitenlandse ondernemingen in België: hoe inschrijven?

15 december 2017 door Debby Buys

Je klant wil met zijn buitenlandse onderneming activiteiten uitoefenen in België? Dan moet hij zijn onderneming hier eerst nog inschrijven. En naargelang daar wel of geen vestiging bij komt kijken, verloopt die inschrijving anders. Meer inzicht welkom? In deze blog zetten we de verschillende procedures netjes op een rij.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Freelancejournalisten en btw-boekhouding: wat verandert er?

18 september 2017 door Debby Buys

Heb je freelancers onder je klanten die voor Mediahuis, De Persgroep, Roularta, Mediafin of Belga News werken? Sinds 1 juli 2017 zijn zij niet langer vrijgesteld van btw. Vanaf nu horen zij de uitgevers te factureren met 6% btw. Ook voor de belastingbrief zijn er wijzigingen: 50% van hun inkomsten vallen onder baten, 50% onder auteursrechten.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Het EORI-nummer van je klant aanvragen? Dat doe je zo

29 maart 2017 door Leen Vanherck

Klanten die producten uitvoeren buiten de EU hebben al enkele jaren een EORI-nummer op zak. Sinds januari 2017 is deze unieke douanecode ook verplicht voor al wie goederen importeert uit niet-EU-lidstaten. Voert je klant goederen in en beschikt hij niet over een geldig EORI-nummer? Dan loopt hij het gevaar dat zijn goederen niet vrijgegeven worden door de douane. Ontdek hoe je de aanvraag van deze code binnen de 48 uur in orde brengt.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Afschaffing vestigingswet is een feit

21 maart 2017 door Inne Tuyteleers

Weinig regelgeving was zo omstreden als de vestigingswet. Maar de kogel is door de kerk: vanaf 1 januari 2018 geldt de vestigingswet in Vlaanderen niet langer voor gereglementeerde beroepen. Xerius licht de beslissing van de Vlaamse regering even toe.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Zo bereken je de sociale bijdragen van een student-zelfstandige

08 maart 2017 door Ann Schoenmaekers

Dat het aantal student-zelfstandigen in de lift zit, hoeven we je niet meer te vertellen. De kans is groot dat je in de toekomst nóg meer vragen van studenten krijgt, nu ze sinds 1 januari 2017 kunnen rekenen op een volwaardig en veel voordeliger statuut. Lees hier wat er ook op vlak van sociale bijdragen wijzigt.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Maatschap oprichten? Dit is alles wat je moet weten

01 maart 2017 door Pieter Devloo

Twee dokters willen samen een secretaresse in dienst nemen. Een schoonheidsspecialiste en nagelstylist gaan samen op zoek naar een handelspand. In beide gevallen kunnen de betrokken zelfstandigen hun samenwerking snel en eenvoudig vormgeven in een maatschap. De invulling van deze ondernemingsvorm is immers aan weinig regels onderworpen. Maar net omdat een strikt kader ontbreekt, hebben heel wat boekhouders vragen over de maatschap. Accountant en gastblogger Pieter Devloo beantwoordt de 5 meestgestelde vragen over deze nobele onbekende.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Help, mijn klant heeft betalingsmoeilijkheden!

22 februari 2017 door Johan Helsen

Zit je klant financieel in zwaar weer? Neem dan zeker contact op met zijn sociaal verzekeringsfonds. Door zijn sociale bijdragen tijdelijk te verlagen of spreiden, kan je immers wat ademruimte creëren. In sommige gevallen heeft je klant zelfs recht op een vrijstelling van betaling. In deze blogpost vatten we de verschillende opties samen.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

[fa icon="comment"] 0 Reacties

Geschreven door

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger