Hoe bouw je optimaal aan een pensioen als zelfstandige?

Als zelfstandige moet je zelf zorgen voor een hoger pensioen. Daarvoor bestaan verschillende oplossingen, waarvan de ene fiscaal interessanter is dan de andere. Welk pensioenproduct past het best bij jou? De experts van Xerius helpen jou de juiste knopen doorhakken.

Waarom moet je zelf zorgen voor een hoger pensioen?

850 euro. Dat is ongeveer het gemiddelde wettelijk pensioen voor een zelfstandige. Dat bedrag volstaat niet om je levensstandaard te behouden wanneer je stopt met werken. Wellicht is het zelfs niet genoeg om de basiskosten te dekken voor je levensonderhoud.

Gelukkig bestaan er interessante oplossingen die een mouw passen aan dit probleem. Als zelfstandige kan je immers zelf bouwen aan een aanvullend pensioen, en daardoor genieten van nog andere pluspunten. Xerius vertelt jou graag welke oplossing het beste past bij jou.


Ontdek alle oplossingen in dalende volgorde van fiscale optimalisatie

Kortom, hoe meer belastingvoordeel het pensioenproduct jou oplevert, hoe hoger het in de lijst staat. Zo weet je met welk product je de basis legt van een mooi pensioen, en welke oplossingen je kan toevoegen als je nog meer wil sparen.