Zelfstandige worden

Jij droomt ervan een eigen zaak te starten? Dat is één van de boeiendste stappen die je kan zetten in je leven. Kijk maar eens welke fraaie uitdrukkingen er bestaan voor jouw beslissing: op eigen benen staan, je vleugels uitslaan, zelfstandig zijn. 

Zelfstandige worden is dus een uitstekend idee. En je opstart via Xerius regelen is zelfs jouw tweede goede idee op rij.

Starten als zelfstandige? Xerius wijst je de weg

Zelfstandige worden is een weg bewandelen die je misschien niet zo bekend is. Een weg bezaaid met regels en formaliteiten, maar ook met rechten en opportuniteiten. Xerius is de ervaren gids aan jouw zijde bij het starten van je eigen zaak en helpt je vlot op weg. 


Wil je je eerst nog voorbereiden of ineens je eigen zaak starten? De keuze is aan jou. 163.000 klanten gingen jou al voor, dus waarom zou jij nog wachten! 
Vóór je start met je onderneming: de voorbereiding

Nog voor je uit de startblokken schiet, moet je veel knopen doorhakken. Welke ondernemingsvorm kies je? Met wie werk je samen? Welke investeringen staan op het menu? Die hele waslijst aan beslissingen handel je correct en overzichtelijk af dankzij Xerius Drive.


Xerius ondernemingsloket ontwikkelde deze unieke tool voor mensen die hun droom over een eigen zaak meer gestalte willen geven. Je vindt er het antwoord op vragen zoals:

  • welke kennis moet ik bewijzen voor mijn activiteit?
  • welke ondernemingsvorm past het best bij mijn plannen?
  • hoe maak ik een kostenplaatje van mijn project?

Alle informatie kan je bewaren, laten bezinken, wijzigen en delen met je boekhouder. Dat maakt Xerius Drive tot een onmisbare – en gratis – gps voor jou als startende ondernemer.

Laat je begeleiden

De opstart van je eigen zaak

Geen moment is zo emotioneel en spectaculair als de start. Bij een Formule I wedstrijd. Bij de lancering van een raket. Bij je nieuwe bestaan als zelfstandige. Anders dan bij sportwedstrijden – waar een duwtje in de rug reglementair verboden is – kan jij bij je start wel ondersteuning krijgen.


Zo garandeert Xerius ondernemingsloket jou een vliegende start van je zaak. Wij nemen heel wat verplichte poespas van je schouders, zodat jij meer tijd vrij hebt om te ondernemen. Zo zorgen wij voor:

  • je inschrijving in de KBO
  • de activatie van je btw
  • je aansluiting bij het sociaal verzekeringsfonds
  • de vergunningen die je nodig hebt.

Eenmanszaak starten

Heb jij de keuze al gemaakt? En wil je snel en eenvoudig een eenmanszaak starten? Dan ben je bij Xerius aan het juiste adres om heel wat werk van jouw schouders te laten nemen.

Eenmanszaak starten

Vennootschap starten

Is een vennootschap de ondernemingsvorm die het best bij jouw project past? Dan verlichten we  graag de administratieve poespas die komt kijken bij het oprichten van een vennootschap. Zoek niet verder. Bij Xerius ben je aan het juiste adres om je vennootschap te lanceren.

Vennootschap starten

Buitenlandse onderneming starten

Je wilt als buitenlandse onderneming activiteiten opstarten in België? Wij leggen je uit hoe je te werk gaat in elke situatie. En we helpen je zodat je snel uit de startblokken schiet.

Buitenlandse onderneming starten