Dierenarts worden? Zo doe je dat

Jij hebt je diploma dierenarts op zak – en dat heb je meer dan verdiend. Nu volgt de volgende etappe van je professionele carrière: je zelfstandige loopbaan. Xerius begeleidt jou stap voor stap door het hele proces, en neemt daarbij heel wat papierwerk van je schouders.


1. Afgestudeerd? Start je carrière!

Wie in België een carrière als dierenarts wil opbouwen, moet zich inschrijven bij de Orde der dierenartsen. Bij je inschrijving betaal je het jaar van afstuderen en het daaropvolgend jaar nog geen lidgeld. Nadien betaal je jaarlijks lidgeld.


Bij het inschrijven voeg je volgende documenten:

  • een kopie van je diploma (of attest van slagen);

  • een recent uittreksel uit het strafregister (max 3 maand oud)  (te verkrijgen bij het gemeentehuis of de politie van jouw stad/gemeente).


Na je inschrijving ontvang je een e-mailadres waarop je alle officiële en informatieve communicatie van de NGROD ontvangt. De volgende stap is een aanvraag tot erkenning richten naar de bevoegde dienst van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid Voedselketen en Leefmilieu. Bij de inschrijving bezorg je:

  • een kopie van je inschrijvingsbewijs van de Orde,
  • je elektronisch contactadres,
  • een origineel uittreksel uit het strafregister, dat door de NGROD na je inschrijving zal worden terugbezorgd en dat maximaal drie maanden oud is op het ogenblik van je vraag tot erkenning.

Daarna ontvang je een uitnodiging voor je eedaflegging. Hou er wel rekening mee dat de eedaflegging maar enkele malen per jaar wordt georganiseerd en dat er minstens drie weken zitten tussen de aanvraag tot erkenning en de eedaflegging.





2. Stap voor stap zelfstandig dierenarts worden 

Eens je je erkenning binnen hebt, kan je alles in orde brengen om zelfstandig dierenarts te worden. Nadat je volgende stappen zet, ben je daarvoor volledig in orde.




Maak een keuze: eenmanszaak of vennootschap

Het leeuwendeel dan de startende dierenartsen kiest voor een eenmanszaak. Dat is goedkoper dan een vennootschap op richten. Bovendien brengt een eenmanszaak minder papierwerk met zich mee. Kies jij voor een vennootschap? Ga dan altijd langs bij een boekhouder. Hij of zij begeleidt je van A tot Z.


Op deze pagina schrijven we het verhaal verder in de veronderstelling dat je een eenmanszaak opricht.




Open een Belgische zakelijke bankrekening

Je hebt die rekening nodig voor de registratie van je zaak in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). En je scheidt voorbeeldig je privé-uitgaven van je beroepstransacties. Zo hou je je koetjes op het droge.


Wist je trouwens dat je voor je bankrekeningnummer je zetel niet uit hoeft? Wanneer je online opstart via Xerius, kan je meteen een bankrekeningnummer openen bij een van onze partners.




Vraag een ondernemingsnummer aan

Als zelfstandig dierenarts moet je jouw onderneming laten inschrijven in de KBO, een databank met alle gegevens en activiteiten van elke onderneming in België. Je krijgt dan een ondernemingsnummer. Xerius kan deze registratie voor jou in orde brengen.


Je inschrijven in de KBO doe je op de manier die jou best past. Ben je zeker van je zaak? Dan is een online inschrijving voor jou de snelste weg. Zit je nog met vragen? Stel ze aan een expert van Xerius. Zo werken we de laatste drempels weg voor jouw start als dierenarts.




Activeer je btw-nummer

De volgende stap: je ondernemingsnummer wordt geactiveerd als btw-nummer. Zo kan jij btw aanrekenen aan je klanten, en deze vervolgens doorstorten aan de overheid. Sluit je ook aan als zelfstandige bij Xerius? Dan activeren wij je btw-nummer.




Klop aan bij een sociaal verzekeringsfonds

Wie zelfstandig is, moet op eigen houtje voor sociale bescherming zorgen. Als zelfstandig dierenarts doe je dat door aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds zoals Xerius. Je bent dan verzekerd van sociale rechten – pensioen, ziekteverzekering, arbeidsongeschiktheidsuitkering en moederschapsuitkering – door elk kwartaal je sociale bijdragen te betalen.




Ga langs bij je ziekenfonds

Heb je nog geen ziekenfonds? Met Helan – het ziekenfonds waarmee Xerius samenwerkt – maak je een prima keuze. Door lid te worden is je verplichte ziekteverzekering geregeld. Je kan dan echt gerust zijn, want je krijgt medische kosten terugbetaald en ontvangt een uitkering bij arbeidsongeschiktheid. Indien je wenst, regelt Xerius in een oogwenk je aansluiting.


In het geval dat je al lid bent van een ziekenfonds: laat gewoon weten dat je statuut gewijzigd is van student > zelfstandig dierenarts.



Dierenarts worden? Dat doe je samen met ons

Xerius regelt voor jou:

  • je inschrijving in de KBO (105,50 euro)
  • je aansluiting als zelfstandige bij Xerius Sociaal Verzekeringsfonds
  • de activatie van je ondernemingsnummer als btw-nummer (72,6 euro)
  • je inschrijving bij het ziekenfonds Helan (optioneel)
Eenmanszaak online inschrijven

 

 

Laat ons je twijfels wegnemen

De dag waarop je begint als zelfstandige kan een belangrijke rol spelen voor je pensioen. Een dag vroeger of later beginnen kan immers een verschil maken voor je sociale bijdragen en je pensioen.


Je ziet, details maken een verschil. Ons advies: zit je nog met vragen rond je start als zelfstandige? Vraag raad aan een van onze experten.


Contacteer ons op de wijze die je verkiest:

  • vul het formulier in en maak een afspraak met één van onze experts.
  • gratis en geheel vrijblijvend; bel 078 05 00 72 en stel je vraag rechtstreeks via de telefoon;
  • of stuur een mail naar contact@xerius.be

Maak een afspraak

Jouw keuze

Persoonlijke gegevens

3. Reken op een boekhouder

Als zelfstandige is er geen ontsnappen aan: je hebt meer administratieve, financiële en juridische verplichtingen dan een loontrekkende. Maar waarom zou je daar je tijd in stoppen? Vertrouw al die poespas toe aan een boekhouder.


Hij doet dit saaie werk beter dan jij, en houdt bovendien je hand vast bij het doorhakken van enkele ingewikkelde knopen:

  • kies je voor de eenmanszaak of de vennootschap? Combineer je een job in loondienst met zelfstandigenwerk in bijberoep? Het speelt allemaal een rol bij je keuze.
  • hoe optimaliseer je jouw inkomen? Trek je beroepskosten af volgens het wettelijk forfait (met een maximum van 4.060 euro) of kies je voor de werkelijke kosten?
  • welke beroepskosten kan je inbrengen? Denk aan je wagen, je telefoon en je lidmaatschap voor een beroepsorganisatie. Je boekhouder zorgt ervoor dat je het onderste uit de fiscale kan haalt.

 

 

4. Kies voor zekerheid, bescherm jezelf

Verplichte verzekeringen

Iedereen maakt wel eens een fout. Om jezelf en je cliënten te beschermen, verplicht de wet jou om enkele verzekeringen af te sluiten.

  • de verzekering beroepsaansprakelijkheid dekt de kosten voor fouten die bij je beroep horen. Informeer je daarbij goed over de voorwaarden bij je beroep als dierenarts. Kijk bijvoorbeeld na of er een verschil zit in de dekking bij grote of kleine dieren.
  • de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid treedt in werking wanneer iemand anders dan je cliënt schade oploopt door jouw onvrijwillige fout.


Aanvullende verzekeringen

Wil je nog meer bescherming genieten? Dan kan je de verplichte verzekeringen aanvullen met bijkomende dekkingen, en zo evenveel zekerheid inbouwen als een ambtenaar of loontrekkende. Denk bijvoorbeeld aan:

  • de bescherming van je inkomen: het is snel gebeurd, stel je maar eens voor dat je een blessure krijgt doordat je paard op hol slaagt. Bij arbeidsongeschiktheid door ziekte of ongeval ontvang je een vervangingsinkomen. 
  • een pensioen waarmee je comfortabel kan leven. Je springt echt niet ver met het wettelijk pensioen dat je als zelfstandige krijgt. Met een aanvullend pensioen voor zelfstandigen kan je toch jouw levenscomfort behouden.
  • de bescherming van je inkomen tijdens en na je loopbaan. Wil jij de formule voor gewaarborgd inkomen en aanvullende pensioenopbouw met elkaar combineren? Dat kan. Deze financieel zeer betaalbare en fiscaal uiterst interessante oplossing vind je alleen bij Xerius.

Wat vind je op deze pagina?