<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1807140382886183&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Aanmelden Xerius Drive >

Een raad van advies voor je kmo? Dit zijn de voordelen

05 januari 2017 door Francis Denoo

een-raad-van-advies-voor-je-kmo-dit-zijn-de-voordelen.jpeg

De termen ‘raad van bestuur’ en ‘raad van advies’ roepen misschien vooral associaties op met grote bedrijven en dito structuren. Toch kan zo’n adviserend orgaan ook voor kmo’s van goudwaarde zijn. Als toetssteen voor je ondernemersideeën bijvoorbeeld. Francis Denoo van GUBERNA, het Instituut voor Bestuurders, zet enkele voordelen op een rij.  

Lopen de zaken gesmeerd en groeit je zaak als kool? Dan komen daar andere vaardigheden bij kijken dan bij het aansturen van een kleine start-up. Skills die je misschien niet allemaal zelf in huis hebt. Met een denktank van externe adviseurs kan je dat opvangen en tegelijk nieuwe inspiratie opdoen voor je business. Let wel: een raad van advies is niet hetzelfde als een raad van bestuur. De eerste heeft vooral een adviserende rol, terwijl de beslissingen van de tweede altijd bindend zijn.

De meerwaarde van een raad van advies:

Je krijgt toegang tot andere skills en nieuwe contacten

Groeit je bedrijf, dan is het niet langer evident om alles zelf in goede banen te leiden. Beman dus je adviesraad met competenties en expertise die je zelf niet of te weinig voorhanden hebt. Samen met die nieuwe skills opent er zich ook een totaal nieuw netwerk van relevante contacten.

Je denkt regelmatig na op strategisch niveau

Een raad van advies is in de eerste plaats een kritisch klankbord voor je plannen en ideeën. Of: je adviseurs zullen soms je buikgevoel in vraag stellen. Verder denk je op geregelde tijdstippen na over de algemene koers van je bedrijf en strategische knopen die je moet doorhakken. De externen verruimen je blik en halen je indien nodig uit je tunnelvisie.

Je professionaliseert de werking van je bedrijf

‘Ik heb nog geen heldere rapportering’ of ‘mijn organigram staat niet helemaal op punt’: het zijn vaak gehoorde redenen waarom ondernemers niet durven starten met een raad van advies. Laat dat je echter niet tegenhouden. Ook op die vlakken kunnen de doorwinterde professionals in je raad je nuttige tips geven. Bovendien mooi meegenomen: om een lening of subsidie goedgekeurd te krijgen heb je met zo’n adviserend orgaan een extra streepje voor.

Raad van Advies samenstellen? Enkele vuistregels:

  • Breng allereerst de uitdagingen van je bedrijf in kaart. Alleen zo kan je bepalen met welke specifieke skills en knowhow je je best versterkt.
  • Maak vervolgens een profiel op, waarbij je een goede mix nastreeft qua geslacht, leeftijd en expertise. Hou ook rekening met specifieke kenmerken van je bedrijf: grootte, aandeelhouderschap, branche … Voor een efficiënt verloop van de vergaderingen telt je raad best wel niet meer dan een zestal personen.
  • Kies voor adviseurs die een nieuwe wind laten waaien in je bedrijf, maar die tegelijk niet té veraf staan van je business. Anders loop je het risico dat er continu ideeën op tafel komen die toch niet realiseerbaar zijn.
  • Voorzie per kwartaal een bijeenkomst. Naast de bespreking van de resultaten kan je telkens één topic uitspitten: hr, sales, marketing … Las daarnaast jaarlijks een strategiemeeting in, bij voorkeur op een externe locatie. Stel een voorzitter aan die de zittingen leidt en de agenda bewaakt.
  • Wees bereid om je adviseurs een blik te gunnen in je interne keuken. Doe je dat niet, dan is je raad eigenlijk een maat voor niets.

En last but not least: kies voor je raad van advies gerust mensen uit je eigen netwerk met wie het klikt. Maar besef tegelijk dat de vijver van potentiële adviseurs veel groter is dan dat. Er zijn selectiebureaus die je op weg kunnen zetten en ook via het ledennetwerk van GUBERNA kan je een oproep lanceren.

Francis Denoo

Geschreven door Francis Denoo

Het doel van GUBERNA, het Instituut voor Bestuurders, is de bevordering van deugdelijk bestuur in al zijn dimensies en voor alle bedrijfstypes. Francis Denoo is er verantwoordelijk voor het ledennetwerk en hij vervult een actieve rol binnen de centra ‘niet-beursgenoteerde ondernemingen’ en ‘innovatieve kennisbedrijven’. Verder is hij initiatiefnemer van het opleidingstraject  Groeien? Uw Raad weet raad! voor kmo’s.

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger