<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1807140382886183&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Aanmelden Xerius Drive >

Van bijberoep naar hoofdberoep: 5 tips voor de sprong

11 augustus 2016 door Nico Dieltjens

van-bijberoep-naar-hoofdberoep-5-tips-voor-de-sprong.jpgHet bijberoep is de ideale proeftuin voor je ondernemingsidee. Maar floreren je zaken zo goed of begint de combinatie met je job als loontrekkende zwaar te wegen, dan is het moment misschien aangebroken om van je passie je hoofdberoep te maken. Met deze vijf tips zaai je de kiemen voor succesvol fulltime ondernemerschap.

Dat je voorbij een bepaalde inkomensgrens automatisch zou doorgroeien van bijberoeper naar zelfstandige in hoofdberoep, is een hardnekkig misverstand. Het is perfect mogelijk dat je met je zelfstandige activiteiten meer verdient dan als loontrekkende. Maar zolang je een hoofdactiviteit hebt als werknemer of een vervangingsinkomen geniet, blijf je zelfstandige in bijberoep.

Voor voltijds ondernemerschap kies je dus bewust door die hoofdactiviteit vaarwel te zeggen. Een ingrijpende verandering, maar met deze vijf tips is het zeker geen sprong in het duister:

1. Check de financiële haalbaarheid

Zet enkele maanden al je gezinsinkomsten en -uitgaven op een rijtje en maak zo de inschatting of je met je zelfstandige activiteiten alleen een aanvaardbare levensstandaard kunt behouden. Breng je je inkomsten als loontrekkende in kaart, vergeet dan niet om ook vakantiegeld, dertiende maand en eventuele bonussen mee te rekenen. Met dit cijferwerk stap je vervolgens naar je boekhouder.

2. Maak werk van je ondernemingsplan

Neemt je bijberoep een hoge vlucht, dan heb je alvast een goed idee te pakken. Al is elk idee natuurlijk voor verbetering vatbaar: op de startersblog tonen we 4 manieren om nog meer uit je idee te halen.

Maar om als voltijds ondernemer echt stevig in de startblokken te staan, maak je best ook werk van een goed onderbouwd ondernemingsplan. Wanneer je een subsidie of financiering wil aanvragen, is zo’n plan trouwens meestal verplicht.

3. Denk na over je juridische vorm

Bij bijberoepers is de eenmanszaak het meest ingeburgerd. Maar naarmate je omzet stijgt, kan het fiscaal interessanter zijn om een vennootschap op te richten. Wat je als zelfstandige verdient, telt dan immers niet mee in je personenbelasting, maar wordt belast via de – vaak lagere – vennootschapsbelasting.

Daarnaast staan de meeste vennootschappen garant voor een betere bescherming van je privébezittingen. Ga voor de keuze van vennootschapsvorm zeker te rade bij je boekhouder. Voor de oprichting van een nv, comm. va, (e)bvba of een cvba moet je ook langs de notaris.

4. Investeer in je sociaal vangnet

Zolang je zelfstandige in bijberoep bent, blijf je de uitgebreide sociale bescherming behouden die verbonden is aan het werknemersstatuut: pensioenrechten, recht op vakantie, een uitkering in geval van arbeidsongeschiktheid ... Met andere woorden, met de sociale bijdragen die je als bijberoeper betaalt, bouw je nauwelijks sociale rechten op als zelfstandige. Zodra je zelfstandige in hoofdberoep bent, is dat wel het geval.

Maar al wordt de kloof steeds kleiner, als voltijds ondernemer geniet je niet dezelfde bescherming als een loontrekkende. Daarom is het belangrijk om voor jezelf een sociaal vangnet te creëren. Dat doe je door een aantal bijkomende verzekeringen af te sluiten, zoals een verzekering Gewaarborgd Inkomen. En met het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) sprokkel je zelf een extra pensioenpotje bij elkaar. Het voordeel: de premies kan je 100% inbrengen als beroepskost, waardoor je netto belastbaar inkomen daalt.

5. Kies het juiste tijdstip

Neem je op 1 mei ontslag als werknemer, dan verandert je statuut vanaf 1 april (van hetzelfde jaar) in dat van zelfstandige. De switch gaat dus altijd in vanaf dag één van het lopende kwartaal. Schakel je bovendien ten laatste in de loop van het derde kwartaal om (vóór 1 oktober dus), dan ben je binnen dat kalenderjaar twee kwartalen aangesloten als zelfstandige. Het voordeel hiervan? Dat dat eerste jaar meteen al meetelt als loopbaanjaar voor de berekening van je zelfstandigenpensioen.

Tot slot nog dit: aan veel formaliteiten hoef je je niet te verwachten. Je sociaal verzekeringsfonds op de hoogte brengen is het belangrijkste. Vaak betekent de switch van bij- naar hoofdberoep dat je inkomsten stijgen, en dat heeft onder meer een impact op de hoogte van je sociale bijdragen. Gaat de omschakeling bovendien gepaard met wijzigingen aan je bedrijfsgegevens in de Kruispuntbank voor Ondernemingen (KBO), dan kan je hiervoor terecht bij je ondernemingsloket.

Nico Dieltjens

Geschreven door Nico Dieltjens

Nico is opleidingscoördinator bij Xerius. Nieuwe collega’s maakt hij wegwijs in de materie van het sociaal verzekeringsfonds, dus nieuwe en aangepaste wetgeving kent hij op zijn duimpje. Meer nog, hij slaagt erin om deze taaie materie te vertalen naar mensentaal. Nico werkt al 21 jaar bij Xerius.

infographic je rechten als zelfstandige

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger